Публикация

Климатичните промени и алергиите - фокус на Пролетните алергологични дни

Климатичните промени и алергиите - фокус на Пролетните алергологични дни

Тежката бронриална астма, уртикария, ХОББ, наследственият ангиоедем и ринитите бяха обсъдени на форума със специален фокус върху офталмологията, дерматологията, ринологията и венерологията

 

 

Повече от 150 алерголози, членове на Българското дружество по алергология (БДА), офталмолози, дерматолози, ринолози гост-лектори взеха участие в петото издание на Пролетни алергологични дни, което се проведе в Казанлък.

В научната програма бяха включени над 35 презентации и доклади, свързани с лечението и терапиите на тежката бронхиалната астма, наследствения ангиоедем, ХОББ, уртикария, лечение на ринити със специален фокус върху офталмологията, дерматологията, ринологията и венерологията.

Председателят на БДА проф. д-р Мария Стаевска при откриването на форума припомни, че

климатичните промени стимулират алергичните заболявания

и покани д-р Силвия Новакова, заместник-председател на БДА, да припомни как Българското дружество по алергология посади няколко дървета, сред които и една японска вишна по време на Есенните алергологични дни 2022 г. в Пловдив. Символизмът при засаждането на японските вишни сакура  е опазването на околната среда чрез съзерцание и постигане на хармония между човека и природата. В Казанлък беше поставен акцент върху глобалното затопляне на планетата и „задъхването“ на природата, както и е при пациентите с астма (от гръцки ἅσθμα, ásthma – задъхване) и алерголозите като гилдия единодушно намерат смисъл във влагането на усилия в подкрепа на по-чиста и по-здрава околна среда, която да повиши качеството на живот на пациентите.

 

В Казанлък проф. Стаевска съобщи, че е обновения сайтът на Българското алергологично дружество  www.allergy-society.bg,  достъпен както за специалистите, така и за пациентите.  

Проф. д-р Захарий Кръстев от УМБАЛ “Иван Рилски” представи лекцията  “Митът пробиотици”, д-р Стефка Евтимова, педиатър алерголог и клиничен имунолог, коментира в презентацията си

подценяван ли е алергичният ринит в детска възраст

Какво е алергологията днес и какво е мястото на алерголозите на фона на климатичните промени и все по-нездравата околна среда? Тези въпроси постави председателят на дружеството проф. Стаевска.

 

Проведе се и традиционният отделен симпозиум, който се изнася от друга медицинска специалност. Гостуваха вече пулмолози, гастроентеролози, дерматолози. Участваха и офталмолози - специалисти, с които алергологията има множество допирни точки. 

 

 

Проф. Александър Оскар се спря на алергичния конюнктивит и неговата диференциална диагноза в детска възраст, проф. Ива Петкова обърна внимание на същия проблем при възрастни. Представените лекции провокираха оживена дискусия - алерголозите имаха възможност да обсъждат с проблеми от практиката. Проведе се и допълнителна работна среща с дерматолози на тема: “Дерматология и венерология за алерголози”, в която бе обърнато внимание на спецификите в анатомията и хистологията на кожата и на патологичните процеси в нея, на обривните единици  на общите проблеми в областта на венерологията.

 

 

Коментари