Публикация

Измерват безплатно кръвното налягане в областните градове

Измерват безплатно кръвното налягане в областните градове

Безплатен скрининг за високо кръвно налягане ще се проведат в цялата страна. Те са организирани от Българската лига по хипертония по повод Световния ден за борба с това заболяване.

 

През май месец в 28-те областни града на България ще функционират общо 38 пункта за измерване на кръвно налягане. Участниците ще бъдат информирани за рисковете от хипертонията, за стойностите на кръвното налягане и как да разпознават неговото покачване. Студенти-медици ще измерват кръвното налягане на желаещите с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за откриване на предсърдно мъждене без ЕКГ, която подпомага профилактиката на мозъчен инсулт и инфаркт.

Графикът и пунктовете за скрининг можете да видите тук.  

Проф. Арман Постаджиян, председател на Българската лига по хипертония споделя:

„Амбицията ни в настоящата кампания е да достигнем до всички областни градове в страната, както и да разширим каналите, по които доставяме надеждна и достъпна информация. Българската лига по хипертония подчертава значението на повишаване качеството на осведоменост, контрол и терапия на високото кръвно налягане като ключово действие, необходимо за превенция и контрол на сърдечносъдовите заболявания в България.“

С приблизително 4 млрд. засегнати от артериалната хипертония в световен мащаб състоянието е водещата причина за смърт, отговорна за 10,8 млн. смъртни случая годишно. Хипертонията е водещият рисков фактор за инфаркт и мозъчен инсулт, както и за развитие на сърдечна недостатъчност. Извън традиционната връзка със сърдечно-съдовите заболявания хипертонията причинява над 40% от смъртните случаи при хора с диабет и е водещ риск за смърт на плода и майката в бременност, развитие на деменция в по-късните етапи от живота и прогресия на бъбречната недостатъчност. Чрез измерване на кръвното си налягане индивидите могат по-добре да го държат под контрол и по този начин да намалят риска от сърдечно-съдови събития.

 

През 2022 г. участие в кампанията „Май - месец за мерене“ у нас взеха 4027 души в 16 областни града на средна възраст 61,7 години. По време на скрининга делът на хипертониците, дефинирани като индивиди, приемащи терапия или с измерени стойности на АН над 140/90 mmHg, надхвърли 70%, като контролирани на фона на провеждана терапия са 46%, респективно 34,8% от участвалите.

Коментари