Публикация

50 медици вече се обучават във ВМА за спешна помощ по въздух

50 медици вече се обучават във ВМА за спешна помощ по въздух

50 медици започнаха своето обучение за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха, което се провеждат във Военномедицинския симулационен тренировъчен център на ВМА.

 

Впечатлен съм от това, което генерал Мутафчийски и колегите ми са направили – тук са постигнати условия, които почти напълно отговарят на хеликоптерите, които сме закупили. Ще бъдат използвани и високотехнологични манекени, така че обучаващите се ще могат реално да се запознаят с действителната обстановка в един такъв хеликоптер, заяви министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, който посети центъра на ВМА и се срещна с първата група.

ВМА вложи много средства за изграждане на този център и продължаваме да го развиваме. Освен този курс, тук в момента се обучават още парамедици и два курса за бойни санитари. И продължават да идват запитвания от други държавни институции за подготовка на техни служители, което доверие може само да ни радва, коментира от своя страна началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

Той подчерта, че

ВМА е единствената в България болница със сертифицирани – по натовски стандарти

екипи за авиомедицинска евакуация: Нашите специалисти активно участваха в изготвянето на авиационната част на програмата на това обучение за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха. Това е добър опит за нас, тъй като има редица специфики.


В първия ден от обучението проф. Любомир Алексиев и екипът му от Катедра по авиационна и морска медицина представиха пред обучаемите спецификата на авиационната дейност, авиационната физиология и стрес от полет: шум, вибрации, температурни амплитуди, осветление, хипоксия, ускорения, умора. Засегнати бяха темите за мениджмънт на ресурсите на екипажа – комуникация, кооперативност в многочленен екипаж, човешкият фактор в авиацията, както и аварийните процедури в полет и авиомедицинската документация.


Преди да започнат обучението си, кандидатите преминаха през всички необходими физически и медицински прегледи в специализираната комисия на ВМА.

Коментари