Публикация

В Плевенско не циркулират грипни вируси

Във връзка с предстоящата грипна вълна от РИОКОЗ-Плевен са взети и изпратени в референтната лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести в София над 20 проби носогърлен секрет от пациенти.


Към момента всичките проби са отрицателни за грипни щамове, каза д-р Светла Козарова от здравната инспекция в Плевен.

Тя поясни, че в началото на януари отново ще се направят подобни изследвания, за да се види дали грипът настъпва. Към този момент в областта епидемичната обстановка е спокойна, като болните са 148,99 на 10 000 души. 
Грипна епидемия ще се обяви, когато болните достигнат 350 души на 10 000.

В града грипната обстановка се следи от 8 практики на лични лекари, които ежедневно изпращат данни за това колко пациенти са преминали при тях. Тези  данни дават визията за 10% от населението в града, обясниха от РИОКОЗ.

От инспекцията припомниха, че на екипите на ЦСМП, на Спешното отделение и на личните лекари в областта са раздадени нужните количества противогрипни препарати.

В случай, че настъпи грипна епидемия, личните лекари ще получат и разпореждане да посещават пациенти в домовете им, като целта е те да не пренасят вируса.

Спешното отделение към Университатската болница “Д-р Георги Странски” също е напълно подготвено относно предстоящата грипна вълна, каза началникът му д-р Петко Стефановски.

Той увери, че секторът разполага с нужните количества медикаменти, които се дават за лечение както на амбулаторно болни, така и за реанимация на тежко болни пациенти с грип.

Екипът на отделението разполага и с лични предпазни средства, но вече е запознат и с алгоритмите за действие при грипна пандемия, които са им изпратени от Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве.


Коментари