Публикация

ЕМА публикува годишния си доклад за 2022 г. - статистика и данни

ЕМА публикува годишния си доклад за 2022 г. - статистика и данни

EMA публикува годишния си доклад за 2022 г. днес. Докладът предоставя общ преглед на дейностите на Агенцията за защита и насърчаване на общественото здраве и здравето на животните в Европейския съюз (ЕС).

 

Документът очертава най-важните акценти по отношение на оценката и мониторинга на хуманни и ветеринарни лекарства и подбор на ключови данни. Съдържа още интерактивна хронология на важни етапи през 2022 г. с разширени функционалности. Позволяват по-задълбочен анализ по всяка тема чрез достъп до допълнителни документи, аудио-визуални материали и инфографики.

 

Продължаващите и нововъзникващите извънредни ситуации в областта на общественото здраве остават ключова област на фокус на EMA и нейните партньори в рамките на европейската регулаторна мрежа за лекарства през 2022 г. Въз основа на научните оценки на EMA нови ваксини и възможности за лечение бяха добавени към арсенала на ЕС в борбата срещу COVID-19.

 

Разпространението на вируса mpox (маймунска шарка) постави допълнително предизвикателство за общественото здраве. Различни инструментите за управление на кризи бяха използвани, като се осигури координиран отговор на ЕС. Докладът включва преглед на препоръките на EMA относно ваксини и лечения за COVID-19 и за mpox. 

 

Докладът се спира и на въпроси, свързани с предизвикателства пред общественото здраве и ветеринарната медицина. През 2022 г. EMA препоръча разрешаването на 89 лекарства за хуманна употреба, включително 41 с ново активно вещество. Много от тях представляват значителен напредък в техните терапевтични области.

 

Годишният доклад на EMA обръща внимание и на други големи постижения на Агенцията, дейности с голямо въздействие и предизвикателства през 2022 г. Те включват прилагането на Регламента за клиничните изпитвания, който влезе в сила през януари 2022 г., както и успешните стартирания на Clinical Tests Информационна система за изпитванията (CTIS) и инициативата за ускоряване на клиничните изпитвания в ЕС (ACT EU). Става дума за реконструкция на начина, по който се инициират, проектират и провеждат клиничните изпитвания в Европа.

 

Освен това документът представя инициативите на EMA, които целят промяна при вземането на регулаторни решения. Това ще стане чрез изграждане на способности и капацитет за анализ и използване на данни и доказателства от реалния свят.

 

Както и в предишните издания, втората глава на доклада представя подбор от цифри и интересни тенденции, които поясняват по-детайлно дейностите на Агенцията в регулирането на лекарствата в ЕС. По-подробна статистическа информация за EMA може да бъде намерена в документа, създаден в PDF формат - линкове по-долу.

 

ГОДИШЕН ДОКЛАД НА ЕВРОПЕЙСКАТА АГЕНЦИЯ ПО ЛЕКАРСТВАТА >>>

 

АНЕКСИ КЪМ ДОКЛАДА >>>

Коментари