Публикация

Първа Национална конференция по неврорентгенология се проведе в София

Първа Национална конференция по неврорентгенология се проведе в София

Заболяванията на централната нервна система, тяхната съвременна диагностика и възможностите за терапевтично повлияване бяха акцентите на първата Национална конференция по Неврорентгенология, която се проведе в София на 12 и 13 май по инициатива на Българското дружество по Неврорентгенология  и съдействието на Sopharma trading и GE HealthCare, под егидата на Българската асоциация по радиология.

Форумът събра водещи специалисти в образната диагностика, сред които председателят на дружеството по Неврорентгенология доц. Марин Пенков, проф. Николета Трайкова, проф. Галина Кирова, проф. Станимир Сираков, доц. Николай Топалов, д-р Бранимир Пенев, д-р Емил Вачев, както и много други специалисти и експерти. В курса, в рамките на конференцията се включиха над 100 участници от цялата страна, което надхвърли в пъти предварителните очаквания.

С най-голям интерес форумът беше посрещнат от страна на младите лекари, което е доказателство за необходимостта от провеждането на фокусирани научни прояви в областта на образната диагностика.

В рамките на научната програма бяха изнесени над 20 научни доклада и бяха дискутирани множество клинични случаи.

В първия ден от конференцията на фокус бяха основите на невроанатомията и новостите при методите на изобразяването й. Вторият ден беше посветен на мястото на неврорадиологията в диагностиката и проследяването на пациенти от отделни клинични направления, както и участието й при лечението на мозъчно-съдовите заболявания.

Засиленото присъствие и проявеният интерес са сигурни знаци, че това няма да е последното събитие от този род.

Българското дружество по Неврорентгенология благодари на всички колеги и приятели, които направиха възможно успешното реализиране на този проект. Председателят на Българското дружество по Неврорадиология доц. д-р Марин Пенков, който е и началник на Отделението по образна диагностика в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, съобщи, че до края на 2023 г. ще се проведе втора среща, посветена на Неврорадиологията, която ще даде допълнителна възможност за взаимодействие, обмяна на опит и знания в тази специалност.

 

Коментари