Публикация

На урок при най-добрите

На урок при най-добрите

Уролози от цялата страна преминаха еднодневен научно-практически курс „MRI/US fusion биопсия за диагностика на карцином на простатната жлеза“ в Клиниката по ендоурология и екстракорпорална литотрипсия на ВМА, ръководена от проф. Илия Салтиров.


В програмата бяха включени лекции, посветени на

ролята на магнитно-резонансната томография в ранната диагностика на простатния карцином

техника на МРТ/УЗ фюжън биопсията на простатата, предимствата ѝ пред стандартната систематична биопсия и собствения опит на Катедра „Урология и нефрология“ на ВМА след въвеждането на метода през 2019 г.

В събитието взеха участие 18 млади уролози от цяла България

които наблюдаваха на живо от операционната зала извършването на 5 МРТ/УЗ фюжън биопсии на простатата.

 

Участниците имаха възможност да се запознаят с всички етапи на техниката на МРТ/УЗ фюжън биопсията на простатата – от обработката на МРТ образите и подготовка за биопсията, до оперативната техника и тънкостите в извършването ѝ.


Проведоха се интересни дискусии за

показанията за извършване на МРТ/УЗ фюжън биопсия

проследяване и лечение на пациентите след извършването ѝ в зависимост от хистологичния резултат и особености в оперативната техника на биопсията в зависимост от конкретния клиничен случай.


Събитието бе високо оценено от участниците, голяма част от които имаха възможност за първи път да получат практически опит в нова за тях оперативна техника.

Коментари