Публикация

Промени в ръководството по пневмология и фтизиатрия

Промени в ръководството по пневмология и фтизиатрия

На сайта на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти е публикуван за обществено обсъждане проект на Наредба за изменение на Наредба № 1 от 16.01.2020 г. за приемане на фармако-терапевтично ръководство по пневмология и фтизиатрия (обн. в ДВ, бр. 8 от 2020 г., изм. и доп. обн. в ДВ, бр. 66 от 24.07.2020 г.).


Той е изготвен на основание чл. 259, ал. 1, т. 4 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Причини, налагащи приемането на нормативния акт

са свързани с редица изменения на раздел I „Белодробна астма“, раздел II „Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и раздел VI „Идиопатична белодробна фиброза. Други хронични фиброзиращи интерстициални белодробни болести с прогресиращ фенотип“, както и във връзка с издадени през 2022 г. решения на НСЦРЛП за включване на нови INN и добавяне на нови терапевтични показания.

Цели

С проекта се цели да се актуализира правната регламентация на терапевтичния подход при лечение на белодробните заболявания с комбинирани лекарствени продукти. В резултат на прилагането на изискванията на настоящия нормативен акт ще се гарантира достъп на пациентите до съответстващи на европейските стандарти лекарствени продукти.

Резултатите

от прилагането на фармако-терапевтично ръководство са свързани с постигане на най-важната цел – осигуряване на пациентите високо качество на лечение чрез прилагане на единни и обосновани принципи, правила и критерии за предписването и прилагането на лекарствени продукти в обхвата на медицинската специалност „Пневмология и фтизиатрия“ и единни качествени и количествени показатели за ефективността на прилаганата терапия, се посочва в мотивите към проекта.


Проектът на наредба ще бъде съгласуван със съответния експертен съвет по медицинска специалност или медицинска дейност по чл. 6а, ал. 1, т. 1 от Закона за здравето в хода на общественото обсъждане на проекта.

Период на обществената консултация: 19.05.2023 г. – 19.06.2023 г.

С проекта и мотивите към него можете да се запознаете в прикачените файлове.

Прикачени файлове

Мотиви_за_изм_на_ФТР_белодр_болести_промяна_2.pdf
FTR_belodrobni_bolesti_s_izm_i_dop_ot_Jan_2023_final.pdf

Коментари