Публикация

Защо толкова много хора имат проблеми с щитовидната жлеза?

Защо толкова много хора имат проблеми с щитовидната жлеза?

Все повече хора чуват диагноза, свързана с щитовидната жлеза, а причината за това е свързана с по-добрата информираност и диагностика. За съжаление има и много хора, които се лутат, въпреки симптомите, в търсене на точната диагноза. Първите оплаквания лесно може да се объркат с преумора, стрес, проблеми на менопаузата или метаболитни проблеми. На 25 май отбелязване Световния ден на щитовидната жлеза, като водещи ендокринолози ще коментират в публичното пространство диагностиката и лечението на тези заболявания.

 

Най-често срещаните проблеми с щитовидната жлеза са автоимунни заболявания, възли или възпалителни състояния. Хашимото се открива при около 15% от възрастното население, като с възрастта честотата става по-голяма. 

 

Ето симптоми, които трябва да ви накарат да потърсите ендокринолог:

Умора, отпадналост и раздразнителност, суха кожа, неясни болки в тялото – има редица симптоми, които могат да показват, че не всичко е наред с щитовидната ви жлеза. Тъй като те са неспецифични и лесно може да се отдадат на някакви случайни причини, добре е знаем и тази възможна причинно-следствена връзка. Ето кои са най-честите признаци.

1. Постоянна умора, загуба на енергия

Това е често срещан симптом, особено при хипотиреоидизъм. Зад него може да се крие и хашимото – то е най-честата причина за намалена функция на щитовидната жлеза. Хормоните на тази жлеза влияят пряко върху енергийното ниво и настроението на всеки човек.

2. Емоционални спадове и депресивни мисли

Чувствате се потиснати, апатични, всичко ви се струва безсмислено? Причината може да е свързана с щитовидната жлеза. Тези оплаквания са много характерен симптом. Ако става дума за ваш близък, може да усетите промяната в неговата личност – жените стават плачливи, депресивни, дразнят се лесно за незначителни неща.

3. Паметта отслабва, трудно се концентрираме

Ако сега е лесни задачи в работата, ученето ви се струват непоносими, също трябва да се замислите за преглед при ендокринолог. Особено характерна при хашимото е т.нар. „мозъчна мъгла“.

4. Промени в сърдечния ритъм

Ускорен пулс или “прескачане” на сърцето също са типични симптоми при хипотиреоидизъм, особено при хашимото. Щитовдната жлеза управлява сърдечния ритъм, затова е разбираем.

5. Промяна в теглото, оточност на тялото

Намалената функция на жлезата често се изявява с необяснимо наддаване на килограми. Напълняването може да се дължи и на отоци – в лицето, краката и на други места в тялото. Необяснимо отслабване пък се наблюдава при хипертиреоидизъм, Базедова болест.

6. Сухи коса и кожа

Този симптом е сякаш козметичен, но е типичен при хипотиреоидизъм.  Също и ноктите могат да станат чупливи и върху тях да се появят обемни надлъжни ивици.

7. Неясни болки в тялото

Болки в тялото, които се появяват сякаш от нищото и често ви навестяват без видима причина също може да са симптом.

8. Чувствителност към промяна в температурата

Непоносимостта към ниски температура също може да е сигнал за проблем с щитовидната жлеза. Други пък реагират със свръхчувствителност към топлина. В тази връзка е добре да знаете, че болестите на щитовидната жлеза нарушават способността на организма да регулира телесната температура.

 

Генетичното предразположение определено влияе за състоянието на щитовидната жлеза, затова тази наследственост е във фокуса на тазгодишната кампания с мото „Щитовидна жлеза и генетичен фактор“. Приблизително 200 милиона души по света са засегнати от различен проблем на щитовидната жлеза, като симптомите могат да варират по вид и тежест и понякога могат сериозно да влошат качеството на живот.

 

Според научните данни по-голямата част от нарушенията във функцията на щитовидната жлеза се предават чрез гените на човек, затова е много важно всеки да познава своята „генетична история“, за да знае как да контролира или да избегне потенциално заболяване. Именно затова настоящата Международна седмица на информираност за щитовидната жлеза поставя този акцент като основно мото – за да се повиши осведомеността на обществото относно риска за развитие на заболяване за отделния човек и бъдещи поколения.

 

Какво представлява щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза представлява малък, подобен на пеперуда орган, разположен в предната част на шията, който произвежда т. нар. тиреоидни хормони, които са жизнено важни за обмяната на веществата, растежа и развитието на организма. Този орган е „главен регулатор“ на метаболизма и играе ключова роля за човешкото здраве. Малки промени в структурата или функцията на щитовидната жлеза могат да доведат до големи поражения на други органи и системи – сърдечносъдова система, гастроинтестинален тракт, полова система, нервнопсихически проблеми и др.

 

Болестите на щитовидната жлеза засягат всеки десети българин, но повечето от хората не подозират за това. Според последните популационни проучвания 5% от населението в Европа страда от недиагностициран и нелекуван хипотиреоидизъм. Систематичен преглед и метанализ на 20 селектирани епидемиологични проучвания, публикувани в периода 2008-2018 г., показва, че 4.7% от населението на Европа страда от неразпознат и нелекуван хипотиреоидизъм, като 4.11% от тях се дължат на субклиничен хипотиреоидизъм. Честотата е по-висока сред жените и във възрастовата група над ≥ 65 години.

Какво включва Международната тиреоидна седмица

Международната тиреоидна седмица се отбелязва ежегодно в периода 25-31 май, в над 40 държави по света, където се реализират различни инициативи – от скринингови акции, информационни кампании, обучителни лекции, пресконференции, през публикации в медиите и големи събития. публикации в медиите. Глобалната инициатива започва да се отбелязва през 2008 г., по инициатива на Международната тиреоидна федерация (Thyroid Federation International). От 2011 г. и България се включва в отбелязването й, а от 2014 сдружение ВИОМ, което е член на Международната тиреоидна федерация, организира различни инициативи у нас.

 

Редактор Илияна Ангелова

Коментари