Публикация

Доц. Карагьозов и екипът му спасиха мъж, прилагайки иновативна за страната методика

Доц. Карагьозов и екипът му спасиха мъж, прилагайки иновативна за страната методика

Любомир е на 65 г. В средата на 2020 г. постъпва в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, където д-р Зюмрют Садъкова, специалист в Клиниката по гастроентерология, установява, че пациентът страда от хроничен Хепатит C, както и от алкохолна цироза.

Лекарите прилагат лечение в рамките на половин година и успяват да го излекуват от хепатита.


„Всичко беше наред и две години живеех съвсем нормален живот до октомври миналата година, когато дойдох на преглед при д-р Садъкова, защото започнах да закъсвам. Бях се надул в областта на корема, имах асцит. Аз карам камион и ми беше трудно да работя, едвам се побирах между седалката и волана“, спомня си Любомир.


Д-р Садъкова прилага лечение, с което пациентът е стабилизиран и е предписана поддържаща терапия. Навръх Нова година Любомир се влошава драстично, откаран е по спешност в лечебното заведение, където за голям късмет дежурна е именно неговата лекуваща лекарка.

„Дойде в критично състояние. Повръщаше и изхождаше кръв, беше с много нисък хемоглобин, под 75, в хеморагичен шок. Заедно с д-р Иван Тишков направихме гастроскопия по спешност и установихме стомашни варици (разширени вени). Приложихме консервативно лечение, за да вземем решение каква методика да използваме“, разказа д-р Садъкова.

Пациентите с чернодробна цироза много често развиват варици (разширени вени)

Най-често те са в хранопровода. В много висок процент от случаите, когато чернодробното заболяване (цироза) се развива и напредва, едно от усложненията, които могат да доведат до фатален край за пациента, е въпросните варици да изкървят. Когато усложнението се прояви в хранопровода (където се локализира в повечето случаи), лекарите имат добър контрол върху тях и чрез ендоскопски техники прилагат връзково лигиране и консервативна терапия. Лечението дава много добри резултати. Стомашните варици са значително по-рядко усложнение, а смъртността при първото им изкървяване е при между 30 - 50% от случаите. Те се поддават много по-трудно на лечение, а прилаганите методи у нас са изключително малко.


След като става ясно, че пациентът не е подходящ и има противопоказания за прилаганите в България методи на лечение,

със случая се заема доц. Петко Карагьозов

началник на Клиниката по гастроенетерология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.


„Проблемът в случая беше, че освен вариците, Любомир имаше много тежка белодробна хипертония, което е сериозно противопоказание за поставяне на шънт- TIPS (метод, прилаган у нас в такива случаи). Ендоскопската техника, която се прилага в такива случаи, е инжектиране на лепило в самия варикс. За съжаление той беше изключително рисков при Любомир, тъй като неговите варици бяха много големи и кръвта му се шънтира в различни посоки. Поради тази причина инжектирането без видимост във варикса води до много сериозен риск (над 15%) от белодробна емболия“, обясни доц. Карагьозов.


Именно заради това екипът на началника на Клиниката по гастроентерология в лечебното заведение взима решение да приложи

методика, която не се извършва в страната ни

„Направихме ехо-ендоскопска ендоваскуларна (емболизация с комбинирана техника от койлове и лепило) терапия. По спешност направихме ендоскопска ехография, локализирахме кървящия съд, както и хранещия го такъв. Започнахме да лекуваме хранещия съд. Влязохме с игла в съда под доплеров контрол и под пряк визуален контрол. С иглата достигнахме хранещия съд и там поставихме три койла (спирали), с които успяхме значително да редуцираме кръвотока. След това инжектирахме лепило във варикса, който беше с размер над 25 мм. По този начин мрежата от койлове, която създадохме в съда, послужи за матрица, върху която да се захване лепилото. Именно с тази методика успяхме да предотвратим лепилото да се увлече от кръвотока и да запуши белодробните съдове“, допълни доц. Карагьозов.

40 дни след животоспасяващата процедура на Любомир е направена контролна ендоскопия

Изследването показва, че екипът на доц. Карагьозов е успял да постигне пълна деструкция на кървящия варикс. Въпреки много лошата прогноза на пациента и невъзможността за прилагане на използваните стратегии на лечение, Любомир е в много добро състояние. Ако иновативният за България метод не бе приложен, следващо изкървяване на варикса щеше да бъде фатално за пациента.

 

„Процедурата беше трудна, поради факта, че я прилагаме за пръв път и то в условия на спешност, но реално беше единствената възможност за пациента. Благодарение на екипа на Клиниката по гастроентерология, на д-р Иван Стоименов от Клиниката по анестезиология и интензивно лечение, както и на д-р Иван Плачков от Клиниката по образна диагностика, успяхме да я извършим успешно. Kомпютъртомографската ангиография (образно изследване) ни ориентира по отношение на размера на вариците, локализацията и шънтирането на кръвта, което ни позволи прецизно да изработим лечебната си стратегия.“

 

Два месеца след процедурата

Любомир споделя, че е благодарен на всички лекари, които са положили много усилия, за да го спасят

„Когато дойдох по спешност, всичко беше в кръв, аз бях много зле. Много лекари се заеха с моя случай, дори не мога да ги изброя всичките. Те просто направиха чудеса, за да ме спасят и не се отказаха в нито един момент, търсеха вариант и бяха решени да ме спасят. Сега съм много добре, не мога да се оплача. Доц. Карагьозов ме избави от смъртта. Огромен късмет беше, че именно той се зае с моя случай, вярвам, че това беше късмет – да го срещна“, споделя с усмивка Любомир.

Усложненията при цироза често са непредвидими

а кървенето е една от най-честите причини за фатален изход при тези пациенти. Консервативното лечение при варици на стомаха може да стабилизира пациента временно, докато бъде приложено дефинитивно лечение. Иновативният за страната метод, приложен от екипа на доц. Карагьозов, е единствената възможна процедура за спасяване на живота на Любомир.

 

След неговия случай процедурата е приложена при още един пациент с противопоказни, за традиционното лечение, заболявания. И двамата пациенти не просто са спасени, но показват много добри резултати от ефективната методика.

Коментари