Публикация

Военните медици – „козът“ при кризисни ситуации

Военните медици – „козът“ при кризисни ситуации

С химна на Република България бе открит 25-ият юбилеен Конгрес на Балканския военномедицински комитет (БВМК).

Изминаха четири години от последния ни конгрес

През този период преживяхме събития, които не са се случвали от десетилетия и векове. Кризисните ситуации наложиха мобилизирането на всички държавни и здравни ресурси. Съвсем резонно, предвид мерките за безопасност, нашите традиционни научни форуми бяха отложени. Но тези времена на глобални предизвикателства доказаха за пореден път водещата роля на военните медици, които с гордост могат да заявят, че оправдаха очакванията на гражданите, подчерта полк. доц. Димо Димов – заместник-началник на ВМА и настоящ президент на БВМК.


Той изтъкна, че форумът, който се провежда от 28 до 31 май в красивия български курорт Албена,

ще даде възможност на участниците в него да обменят знания и опит

но и да затвърдят практиката на активна комуникация и съвместна реакция в кризисни ситуации.

Бих искал да отбележа възможността на младите военномедицински кадри да се докоснат до опита на специалистите от тази изключително отговорна и предизвикателна професия, която освен голям стрес и умора, носи морално удовлетворение и гордост от спасените животи, подчерта още полк. доц. Димов.

Приветствие по повод юбилейния конгрес отправи и генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS – началник на ВМА и почетен президент на конгреса: През последните три години сме изправени пред безпрецедентни предизвикателства – COVID-пандемия и многобройните ограничения, свързани с нейното преодоляване, война в Европа, нестабилна световна икономика и катастрофално земетресение в Турция.


На фона на всичко това, на фона на изненадващите и често нежелани промени, най-важните ценности, като истинската наука, култура и приятелството, остават неизменни. Независимо от предизвикателствата, нашето сътрудничество продължава вече 25 години. Две десетилетия и половина след основаването на Балканския военномедицински комитет отново сме заедно. Само по себе си това е голям успех, имайки предвид кризите, конфликтите и разделението в световен мащаб, заяви генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.


По думите му, това събитие дава отлична възможност не само за споделяне на научните ни постижения, но и за затвърждаване на приятелството и близки отношения между нашите нации.


Последните кризи – от медицински и военен характер, ясно показват, че армейската здравна система все още остава важна както за военни, така и цивилни. Оценявам високо времето и усилията, които отделихте, за да сте тук и пожелавам на всички ползотворен и приятен престой в Албена, пожела началникът на ВМА.

Коментари