Публикация

Средната възраст на работещите в спешна помощ е около 50 години

Средната възраст на работещите в спешна помощ е около 50 години

Спешната помощ е едно от звената в нашето здравеопазване, което е най-слабо финансирано. Това каза по време на конференцията „Безопасността в спешната медицина" директорът на Пирогов д-р Валентин Димитров. Той добави, че това е една от причините все по-малко млади лекари да се насочват в тази сфера. По думите му държавата трябва да е наясно, че финансирането на ръководената от него болница не бива да е подвластна на финансирането по клинични пътеки.

 

Средната възраст на работещите в спешна помощ е около 50 години. Това каза д-р Диана Димитрова, началник на Спешното отделение в "Пирогов" и председател на Дружеството на спешните лекари в България.  Както в цялата страна, медицинските кадри намаляват, заяви тя. Според нея, за да бъдат привлечени нови кадри в спешната помощ, трябва

обучение, добра среда за работа и по-високо заплащане

Д-р Димитрова добави, че има достатъчно техника и линейки.

 

Конференцията „Безопасността в спешната медицина" се проведе на 27 май по повод Деня на спешната медицина. Организатори на събитието са УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", БДСМ, Дружество на спешните лекари и НАРСМП. В нея взеха участие над 100 водещи специалисти от различни области.  

Коментари