Публикация

На 87 години почина Харалд цур Хаузен, получил Нобелова награда за връзката между HPV и рака

На 87 години почина Харалд цур Хаузен, получил Нобелова награда за връзката между HPV и рака

Известният изследовател на рака и носител на Нобелова награда за медицина Харалд цур Хаузен почина на 87-годишна възраст, съобщават немските медии.

„С него губим изключителен учен, който направи революционни постижения в областта на туморната вирусология“, каза Майкъл Бауман, главен изпълнителен директор и научен директор на Германския център за изследване на рака (DKFZ). Цур Хаузен ръководеше изследователския център в продължение на 20 години.


Международно известният вирусолог беше смятан за духовен баща на широко използвана ваксина срещу рак на шийката на матката и други тумори, за която получи Нобелова награда за медицина през 2008 г.


В началото на 80-те години на миналия век Цур Хаузен предостави доказателства, че някои вируси на кожни брадавици, предавани по полов път – така наречените човешки папилома вируси (HPV) – могат да причинят рак на маточната шийка. По този начин той създаде условия за разработване на ваксина, която е одобрена на европейския пазар от 2006 г. „Не е преувеличено да се каже, че Харалд цур Хаузен откри изцяло ново измерение в превенцията на рака“, каза Бауман.


В хода на своя изследователски живот zur Hausen беше удостоен с голям брой академични награди. Той е носител на почти 40 почетни докторски степени и множество почетни професори. През 2009 г. Цур Хаузен получи големия Федерален кръст за заслуги със звезда на Ордена за заслуги към Федералната република. През 2017 г. град Хайделберг го прави почетен гражданин.

 

През 2011 г.  Харалд цур Хаузен посети България. В интервю на Петър Галев за в. "Животът днес" немският учен коментира връзката между инфекциите и рака. В глобален план се отчита леко увеличаване на раковите заболявания, но до голяма степен това се дължи на промяната в продължителността на живота, каза тогава ученият.  Тъй като ракът е заболяване предимно на по-възрастните, този фактор допринася значително за увеличаване на заболеваемостта.

 

"Ако погледнем обаче отделните видове злокачествени заболявания, при някои има съществено намаляване, например при рака на стомаха и също на карцинома на маточната шийка. От друга страна, случаите на рак на гърдата, меланомите, както и в някаква степен ракът на простатата продължават да се увеличават. Това отново в известна степен е резултат от увеличената продължителност на живота", коментира Цур Хаузен.

 

Той изтъкна връзката между злокачествени процеси, които са свързани с вирусни инфекции: "Например човешкият херпес вирус тип 8 има връзка със Саркома на Капоши. Вирусът на Епщайн-Бар – с В-клетъчния лимфом и назофаренгиалния рак; вирусите на хепатит В и хепатит С – с чернодробен рак. Човешкият Т-лимфотропен ретровирус има връзка с Т-клетъчната левкемия при възрастните. Нов вирус, открит през 2009 г. и наречен Меркел-клетъчен полиомавирус, вероятно причинява голяма част от случаите на Меркел-клетъчен карцином. За съжаление в момента само папилома вирусите и причинителят на хепатит В подлежат на профилактика чрез ваксина."

 

Автор Илияна Ангелова

Коментари