Публикация

Коалиция HPV алармира: Ваксинопрофилактиката в България е кораб с десетки пробойни

Коалиция HPV алармира: Ваксинопрофилактиката в България е кораб с десетки пробойни

„Част от нашата мисия - на експертите в Коалиция HPV, е да дадем на обществото и институциите ясна научна информация за рисковете от човешкия папилома вирус и да обърнем фокуса на здравната система към профилактиката!“ С тази идея вирусологът проф. Радка Аргирова откри първата Академия за здравни журналисти на Коалиция HPV. От Коалиция HPV също информираха, че всеки заинтересован може да намери достоверна, вярна и проверена информация по темата на новосъздадения сайт https://hpvcoalition.bg.

 

Проф. Аргирова обясни, че

човешкият папиломен вирус (HPV) причинява рак и при двата пола

– на маточната шийка, на ануса, на пениса, на вулвата, на орофарингиалната област. Дори при пациенти с рак на белия дроб се откриват канцерогенни типове HPV. Създаването на ваксина за HPV е революционно постижение, защото тази ваксина на практика е превенция на няколко вида рак. HPV-ваксината е с установен профил на безопасност, като се състои от вирусоподобни частици и липсва ДНК на вируса. Безопасността и ефективността на HPV-ваксината се доказа и от практиката – от 2006 г. досега са приложени близо 7 000 000 ваксини.

 

Проф. д-р Радка Аргирова, която е председател на Българското дружество по медицинска вирусология, акцентира върху проблема с неизпълнението на Националната програма за ранна профилактика на рака на маточната шийка.

Имаме едва 1% до 3% ваксинално покритие на таргетната група

(момичета от 9 до 14 г.), докато в други държави населението е мотивирано и се ваксинират както момичетата, така и момчетата от 9 до 19 г., за да се ликвидират заболяванията, свързани с HPV.

 

Положителния пример на Румъния, в която благодарение на проактивната държавна политика само за три месеца са поставени 100 000 HPV-ваксини, изтъкна доц. д-р Михаил Околийски, управляващ офиса на СЗО в България.

„Много разчитаме на здравното и сексуално образование в българското училище, което е заложено като Реформа 6 в Плана за възстановяване и устойчиво развитие. Това образование трябваше да се въведе още през миналата година, но за съжаление няма да стане факт и следващата учебна година“, обясни доц. Околийски.

На кораб с десетки пробойни оприличи ваксинопрофилактиката в България д-р Момчил Баев – основател и председател на Фондация Астра Форум. Той посочи статистика, според която само при една четвърта от задължителните ваксини е постигнато оптимално ваксинално покритие у нас. Що се отнася до HPV-ваксинацията, която е препоръчителна, нейното изпълнение е най-трагично.

 

За трудностите с ваксинопрофилактиката в своята практика разказа общопрактикуващия лекар д-р Гергана Николова – член на УС на Българския лекарски съюз. Тя обясни, че никога не е късно една жена или мъж да се ваксинират срещу HPV, въпреки че вече са започнали сексуалния си живот.

„Ние, общопрактикуващите лекари, трябва да говорим на пациентите за догонващите ваксинации. Ако родителите са пропуснали да ги ваксинират като деца, тези вече пораснали деца може да направят друг избор за себе си“, заяви д-р Николова.

След лекционната част, по метода „Световно кафене“ лекари и журналисти участваха в разработването на стратегии как да се мотивират лекарите и работещите в образователната система, за да се подобри ваксинопрофилактиката срещу онкогенните типове HPV. „Световното кафене е безотказен метод, при който хора с различна експертиза за много кратко време успяват да дадат идеи за разработване на различни политики и стратегии“, обясни обучителят по метода „Световно кафене“ проф. Милена Драгова - председател на Българската асоциация за коучинг и сертифициран треньор по невро-лингвистично програмиране и преподавател в НБУ.

Коментари