Публикация

Медицински съвет от 3 до 10 минути увеличава шанса на пушача да се откаже с 15%

Медицински съвет от 3 до 10 минути увеличава шанса на пушача да се откаже с 15%

Съветите от лекар или фармацевт към пушач, който се опитва да спре пушенето, имат доказана ефективност и увеличават шанса му за успех с близо 15%, сочи американско научно изследване. Според него е достатъчен разговор от 3 до 10 минути, за да стартира промяната.

 

Лекарите и фармацевтите имат контакт с близо 70% от пушачите годишно. Въпреки огромния си потенциал за влияние, те не го използват. Медиците се концентрират върху конкретното заболяване и тютюнопушенето излиза на преден план само ако то има пряка връзка с диагнозата. В останалите случаи то се неглижира, защото самите лекари и фармацевти не вярват в силата си или не са достатъчно мотивирани да повдигнат темата. Въпреки че си дават сметка за значимостта на проблема,

те смятат, че имат малко влияние върху процеса

Предполага се, че причината за това са свръхвисоките им очаквания и неудовлетвореност от постиганите 5-10% успех. От значение е фактът, че много от лекарите също са пушачи.

 

Факт е обаче, че лекарите и фармацевтите могат да имат решаваща роля при решението на пушача да преустанови вредния навик.

 

Ето и как може да стане това:

  • Ако пациентът е пушач, разберете от колко време, колко цигари дневно пуши. Обяснете му категорично, че това е вредно за здравето и се налага да се откаже. Акцентирайте върху непосредствените рискове за здравето му, а не върху дългосрочните опасности.
  • Обвържете го с настоящ медицински проблем. Например, ако скоро е преживял миокарден инфаркт, внушете му, че причината са и цигарите. Подобен подход в американска болница накарал 63% от пациентите да спрат за 1 г. в сравнение с 27% от пациентите в контролна група. 
  • Използвайте ново клинично състояние на пациента като повод за консултация за спиране на тютюнопушенето (бременност, диагностицирано обструктивно белодробно заболяване, клаудикация и др.)
  • Информирайте се за нагласите на пациента относно евентуално отказване. При позитивна перспектива, подрепете го по-категорично, опитайте се да привлечете близките му за съюзници и да му вдъхнете увереност.  
  • Активното проследяване на пациент, който прави сериозни опити да откаже цигарите, увеличава вероятността за успех. Проучвания, които включват насрочени срещи след първоначалната сесия за консултиране, показват проценти на отказване от 5% до 33%.

Разпространението на тютюнопушенето в България е най-високо в ЕС и е с почти 7 процентни пункта над средното за съюза. 29% от възрастното население, или един от всеки трима мъже, пушат всекидневно, сочат данните от Здравния профил на България, изготвен от Европейската комисия. Тютюнопушенето сред юношите (32%) също е причина за сериозно безпокойство – 38% от 15-годишните момичета у нас са пушили през последния месец, което е рекордно високо. При момчетата пушачите са 26%.

 

Тютюнопушенето е водещ предотвратим рисков фактор за разпространение на незаразните и хроничните болести в световен мащаб. Сърдечносъдовите заболявания, ракът на белия дроб, хроничната обструктивна белодробна болест, туберкулозата, инфекциите на дихателните пътища, острият респираторен дистрес синдром са много по-често срещани при пушачи и пасивни пушачи. 

 

18% от всички смъртни случаи са причинени от тютюнопушене

 

ЕКСПЕРТЕН ФОРУМ ТЮТЮНОПУШЕНЕ предоставя ценна практическа информация по темата. Предназначен е за пулмолози, кардиолози, общопрактикуващи лекари и фармацевти и е част е от кампанията ДИШАЙ БЕЗ РИСК, която има за цел да привлече медицинските специалисти като партньори на каузата за отказ от тютюнопушенето. В него лекарите и фармацевтите ще научат още: 

  • Как се измерва мотивацията за отказ от тютюнопушене;
  • Какви типове пушачи има според класификацията на Фагерстьорм;
  • Кое е основното правило за отказ от тютюнопушенето и първите практически стъпки;
  • Как специалистът да реагира според поведението на пушача до избрания момент за отказ;
  • Какъв е механизмът на действие на Никотин-заместителната терапия (НЗТ) и какво е важно да се направи, преди да започне тя;
  • Специфика на трите форми на Никорет (спрей, трансдермален пластин и дъвка) и приложението им според типа пушач (равномерен, пиков и смесен).

Форумът поднася най-новите научни факти и световни терапевтични практики през  призмата на водещи имена в съответните медицински области:

 

Как да минимизираме рисковете от вдишването – д-р Александър Симидчиев, пулмолог, началник на Функционалното отделение в Института на МВР. 

 

Тютюнопушене и никотинизъм – двете страни на едно криворазбрано удоволствие –  д-р София Ангелова, пулмолог.

 

Прекратяване на тютюнопушенето - най-ефективната профилактична интервенция в клиничната практика –  доц. Магдалена Кондева-Бурдина, преподавател в Катедрата по фармакология, фармакотерапия и токсикология на Фармацевтичния факултет при МУ – София.

 

Как да спрем цигарите завинаги? проф. Сотир Марчев, дмн, кардиолог, ръководител на Клиниката по кардиология на Медицинския институт на МВР.
 

Мотивационно интервю за отказване от тютюнопушенето – д-р Елена Иванова, психиатър от УМБАЛ "Александровска"
 

COVID-19 и тютюнопушене - новите тенденции на Балканите -  проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация. 
 

Практически подход към лечението на никотинизма - д-р София Ангелова, пулмолог.  

Коментари

Нищо не помага, дори и на най-близките, на които им говориш всеки ден.  Е, може малко да ги намалят, ама като излязат с приятели, наваксват, оправдания, че това е първа или втора и т.н. Малко са случаите, когато се стряскат, трябва да е нещо много сериозно за здравето. Но както се казва всеки за себе си...