Публикация

Няма да има клинична пътека за роботизираната хирургия

В излязлата Наредба 40, уреждаща клиничните пътеки, по които се извършват заплатените от здравната каса медицински дейности, не е включена роботизираната хирургия.


Това обяви управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Нели Нешева в Червен бряг, където се срещна с лекарите от болницата в града.

Според д-р Нешева плевенският робот “Да Винчи” върши доста добра и качествена дейност, но за много малък брой пациенти. 

„Все пак солидарният модел, на който разчитаме в България, е за всички. Така че на този етап няма да има клинична пътека за роботизирана хирургия”, подчерта управителят на НЗОК.

По думите на д-р Нешева сигурно ще дойде време, когато роботизираната хирургия ще бъде включена или в клинична пътека, или в диагностично-свързани начини на плащане, но на този етап я няма като клинична пътека, по която да се плаща. 

На въпрос има ли притеснения относно лимитираните средства за 2011 г., д-р Нешева отговори: „Ако някой каже, че няма притеснения, значи недостатъчно е мислил по въпроса”.

Още през април стана ясно, че операциите с робота “Да Винчи” в Плевен може да спрат. За това алармира проф. Григор Горчев, ректор на Медицинския университет в областния град.

Досега за финансирането за операциите беше осигурено чрез спечелен научен проект към университета. Така висшето училище на практика  кредитираше болницата и държавата.

Според разчети, направени за системата “Да Винчи”, на година ще са нужни около 800 хил. лв. за операциите с робота. За една година се правят по 100 интервенции, това е натоварването, заложено в системата.

Коментари