Публикация

Слънчевите очила – задължителни и през зимата

Сега е моментът да си купите качествени очила на добра цена.


Всички сме се спирали пред лъскавите витрини на магазините за оптика. Красиви, най-често женски, лица демонстрират изящни очила или пък очите им са с необикновен блясък и цвят. В рекламата на очила и контактни лещи няма нищо лошо, сякаш обаче се позабрави, че основната им функция е не да бъдат моден аксесоар, а да подпомагат зрението ни и да го предпазват.

Със застудяването на времето падат цените на слънчевите очила. На много места има надписи за намаления от 20 до 70%. Ето защо може би именно сега е подходящият момент да си закупите качествен продукт на поносима цена. И не се лъжете - слънчеви очила са ни необходими и през зимата! В това ни увери Ивета Бояджиева, продавач-консултант в столична специализирана оптика:

“Особено през зимата те са задължителни. Отраженията на снега, както и на водата през лятото, усилват вредното влияние на UV лъчите. Оцветяването на слънчевите очила обикновено е между 25% и 75%. Много тъмните стъкла не се препоръчват, ако не е налице медицинска необходимост. Тенденцията в модата при слънчевите очила е “да са по-изчистени” и за догодина пак остават актуални тези модели, които са в ретро вариант (говорим за дамската колекция). А за мъжете - също да са по-изчистени, без много елементи, за да не се налага кой знае каква поддръжка по тях. Хората, които искат да си купят качествени слънчеви очила, трябва да  си търсят стъкла със 100% UVзащита, между 350 и 400 нанометра” - обясни нашата събеседничка.

Според нея, за да сме сигурни, че няма да ни пробутат имитация или некачествени очила, трябва винаги да се обръщаме към специализирани магазини. Истината е, че очилата на сергиите по 5 лв. на чифт, не са никак надеждни. В оптиките очилата имат съответните сертификати за произход и качество.

Оказва се, че все по-често се търсят очила за работа с компютър.Оптиците са тези, които могат да препоръчат за конкретния случай необходимите стъкла, съобразени със специфичните условия, при които работи клиентът, както и с възрастта му. Доказано е, че смесеното осветление заедно с лъченията от екрана оказват негативно влияние на зрението. Седенето пред компютъра изисква специални грижи. Освен носене на
предпазни очила професионалните оптици обясняват и каква трябва да бъде профилактиката, която ще опази зрението ни. Ценовият диапазон на очилата за работа с компютър е доста широк - от 14 до 200 лв. Стъклото с антирефлекс върши работа, но клиентите биха могли да си вземат очила с други фактори, които да облекчат напрежението на очите.

Децата са изложени на същите вредни фактори като възрастните, но трудно можем да ги накараме да носят нещо, ако те самите не искат. Като оптик Ивета Бояджиева сподели своя опит: “Задължително децата трябва сами да си изберат очилата, които ще носят. Ние имаме някаква визия как трябва да изглежда детето с очила, но в повечето случаи то не се харесва и не се одобрява с тях. Когато сами ги изберат, ги носят с удоволствие. В противен случай рискуваме детето да се депресира или да чупи очилата си често с идеята да не ги слага. Разбира се, очилата при малките се подменят много по-често, отколкото при възрастните, защото много трудно им се обяснява как да ги поддържат и правилно експлоатират.

Ако хората в семейството носят очила, преходът е доста по-лесен. Бъдещите ни наследници искат да се идентифицират с по-възрастните. Ако все пак децата не искат да носят очила, можем да им предложим алтернативата контактни лещи. Но това може да стане най-рано след 15-16-годишна възраст. А идеалният вариант е да са преминали възрастта на пубертета. Едва тогава може да се пристъпи към леща”.

Днешните деца прекарват и доста време пред компютъра или телевизора. Според Ивета Бояджиева обаче взимането на предпазни очила за компютър не е здравословното решение: “По-скоро бих препоръчала родителите да ги ограничават - не повече от 2 часа дневно. Това е максимумът за малките деца. В тези 2 часа се включва въобще стоенето пред екран (включително и телевизор). Но при по-големите и ограничаването става все по-трудно. Особено когато те са вкъщи, а родителите са на работа. Затова е добре да имат някакви защитни очила, които все пак да помагат”.

Коментари