Публикация

ОСТ-Ангиография- Безконтрастно изследване на съдовете на окото

ОСТ-Ангиография- Безконтрастно изследване на съдовете на окото

Здравейте приятели. С нашият екип ще започнем да Ви представяме интересни теми, с които искаме да повишим здравната Ви култура и да покажем какви са възможностите на нашият медицински център в съвременната офталмология.
Какво знаете за Ангиографията на окото? При какви заболявания се използва?
Безопасна ли е процедурата?
В този топик бихме искали да Ви напомним за уникалният по рода си апарат за безконтрастна ангиография на очите и неговите предимства пред стандартната ангиография с контраст.
Медицински център ВизАрт от 2016г. разполага с уникален по рода си апарат за безконтрастно изследване на съдовете на ретината, при който не е необходимо въвеждането на контрастно вещество, както при Флуоресцеиновата ангиография.
Оптична кохерентна томография ангиография (ОСТ-Ангиография) е нов, неинвазивен, безконтрастен метод за изобразяване на съдовете на ретината. ОСТ-ангиографията е основана на алгоритъм, който отчита движението на кръвните клетки и така построява картата на кръвният ток и съдовата мрежа.
Това позволява 3D визуализация на кръвоснабдяването и микроциркулацията на ретината. Тъй като апаратът работи на принципа на кохерентните светлинни лъчи, няма облъчване за пациента. Затова методът е безопасен и може да прилага многократно по всяко време.
Предимства на ОСТ-Ангиографията:
- неинвазивен метод- не се инжектира багрило
- може да се прави многократно в хода на заболяването без странични ефекти за пациента.
- лесно осъществим само в рамките на няколко секунди
- изобразява всички слоеве на кръвоснабдяването на ретината- повърхностен и дълбок капилярен плексус, и хориокапилярис, за разлика от ФА където се визуализира само повърхностният слой съдове.
ОСТ-Ангиографията се прилага при макулна дегенерация, диабетна ретинопатия, съдови оклузии, възпалително заболявания, глаукома и др.
Най-същественото приложение на ОСТ-Ангиография е макулната дегенерация и особено нейната влажна форма. При влажната форма на макулна дегенерация, наричана още Хориоидална неоваскуларизация (CNV), прорастват новообразувани съдове под ретината, които я отлепват и зрението намалява рязко.
Апаратът е уникален по рода си за това заболяване, поради възможността да визуализира новообразуваните съдове без каквито и да е странични ефекти за пациента.
Проследяването след терапия е друга уникална способност на Ангио-ОСТ. При проследяване след терапия чрез ФА много трудно може да се оцени ефективността. OCTА много ясно показва регресията на неосъдовете след лечение, дори тяхното изчезване, поради липса на маскиране.
При сухата форма на макулна дегенерация, при която има натрупване на друзи, с времето може да се появят „тихи“ неосъдове, които в началото не отлепват ретината. Във всеки един момент тези „тихи“ неосъдове могат да станат активни и да отлепят ретината. ОСТ-Ангиографията е единственият метод за диагностика ипроследяване на тази „тиха“ неоваскуларизация.
Именно тези предимства на апарата, правят ОСТ-Ангиографията безценен метод при диагностика и проследяване на всички съдови заболяване на окото и в частност най-добрият метод при макулната дегенерация.
За повече информация посетете нашият уебсайт www.visartclinic.com

Коментари

Земляк! Трябва Ви и Wavefront Аберометър! Ако искате да се котирате като истински Очни спициалисти!

Защото едно око не е само неговата Анатомия! Но основно, то е прецизно построена Оптична система от която зависи дали то ще вижда въобще! И само тогава можете да разберете дали този орган е в Нормален или Ненормален статус! И какви са причините за неговите отклонения! Колко вида астигматизъм са се загнездили в него! И колко комплексен е той! Без да акцентирам на останалите видове аберации които магат да стъжнят живота на пациента!

Защото може да се окаже, че половината Ви пациенти страдат от такива проблеми!

За съжаление Вие нищо не учите по тези въпроси!

Както забелязвам Вие нямате много общо с очните болести! Според Вас какво ще помогне аберометърът при Дегенерация на макулата или при диабетна ретинопатия или при венозна оклузия? Аберомътърът показва аберациите основно на ниво роговица и леща и как преминава светлината през окото. Но при тези заболявание проблемът е отзад в ретината и аберометърът не върши никаква работа! Моля Ви ако искате да направите някакъв негативен коментар поне го направете компетентно!

Първо трябва да отчетеш състоянието на зрителния орган! Второ ако има някакво заболявани из тъканите на този орган това веднага ще се отрази на неговата оптична система която деформира проекцията на визуалната информация така като тъканите в неговата анатомия се деформират под влияние на различните болестни процеси.  Или Wavefront Аберометрията и PSF функцията за барометъра кото представя факта, че в едно око може и да има различни други заболявания! И да се намесваш по най-груб начин в Анатомията на този орган означава , че изцяло разбиваш неговата Оптична система! Най прост пример е операцията за премахване на помътнялата леща на окото. И всички последствия които причинява това!

Това просто е един орган който има две взаимо свързани страни като едната не може да съществува без другата за да кажеш, че имаш виждащ зрителен орган!

Сигурно за това Вашите колеги за 30 години не разбраха, че моя проблем не са Болестите! А Деформацията на този зрителен орган, която изцяло разстройва неговата Оптична система!  И за 50 години не разбраха , че моята Амблиопия се дължи на същата такава деформация! А не на бабените девитини които разправят!  Мързеливо око и т.н.  Голямо Далекогледство!? Оставете приказките на кварталните клюкарки на тяхната пейка и се заемете с истинска наука! Наука която обяснява какво и защо се случва в едно око!

Що се отнася до Аберометъра той представя всички Аберации от челната повърхност на Корнеята до челната повърхност на Ретината! Включително нейната карватюра.  Корнеалната топография - ехография е нещо по ръзлично!

Ако бяхте учили Физика на оптиката! И познавахте структурните особенности на една Оптична леща! Сигурно щяхте да разберете за какво говоря! Но да правиш връзки между две неща от които не познаваш едното май наистина е проблем!

Интересно какво и ще помогне макулната дегенерация на око което вижда само тъмно и светло? Или пък може и да не вижда и това! 
Но!...   Хайде да не злоепотребяваме с глупостите!

Ще започнеш да лекуваш моята макулна дегенерация на моето Амблиопично око? Което Вашите колеги са отписали!

Но ако няма друго и то е ценност!

Вярно е , че Вие цитирате заболявания които се явяват извън зоната на Оптичната система на зрителния орган! Но всички останали имат пряко отоношение и са част от целия процес!

И напротив моя коментар не е негативен! А конструктивен! Целящ да се изведе Офталмологията на нужното ниво! Такова от което се нуждае пациента!

И за да не теоретизираме много трябва да кажем, че всяко заболяване е проблем на обмяната! Дали това е генетично предпоставено или не добра интерпретация на генетичната информация. Или недостиг на нещо. Което не винаги третирано с локални средства дава резултат и рестартиране на системата. Поради което трябва да се разбере кое от целия механизъм създава условия за проявата на едно или друго нежелано състояние в един орган или система!

Или някое състояние е резултат от процес, който не е протекъл или не протича в съответствие с генетично предпоставеното. Но за това то трябва да бъде установено. Или визуализирано за да се разбере какво е то!

Ще покаже степента на увреденост на този оргн при наличното заболяване! Ще покаже и ред обстоятелства с които един хирург трябва а се съобрази за да не увреди този орган вместо да го излекува!

И какво ще помогне Вашата макулна дегенерация на моето око което няма такивая проблеми?????? Или на неговота Деформация? Ясно е че с един Офталмоскоп не можеш да видиш какво става в Оптичната система на един зрителен орган! И че не неговото кръвоснабдяване е причина за неговото състояние! Можете да изредите всичките болести от Вашия списък и ще видите  че нито една от тах не присъства в този орган! И какво това око е здраво и нармално! Така ли? Да Здраво е защото няма Заболявания! Но не е нормално защото не произвежда нормално изображение върху своята ретина! Но на какво се дължи това? Кой от Вашите колеги може да излезе със становище по този въпрос?  За да може да се каже , че е Очен Лекар! И защо никой от тях не е излязъл с такова до този момент?