Публикация

ОСТ-Ангиография- Безконтрастно изследване на съдовете на окото

ОСТ-Ангиография- Безконтрастно изследване на съдовете на окото

Здравейте приятели. С нашият екип ще започнем да Ви представяме интересни теми, с които искаме да повишим здравната Ви култура и да покажем какви са възможностите на нашият медицински център в съвременната офталмология.
Какво знаете за Ангиографията на окото? При какви заболявания се използва?
Безопасна ли е процедурата?
В този топик бихме искали да Ви напомним за уникалният по рода си апарат за безконтрастна ангиография на очите и неговите предимства пред стандартната ангиография с контраст.
Медицински център ВизАрт от 2016г. разполага с уникален по рода си апарат за безконтрастно изследване на съдовете на ретината, при който не е необходимо въвеждането на контрастно вещество, както при Флуоресцеиновата ангиография.
Оптична кохерентна томография ангиография (ОСТ-Ангиография) е нов, неинвазивен, безконтрастен метод за изобразяване на съдовете на ретината. ОСТ-ангиографията е основана на алгоритъм, който отчита движението на кръвните клетки и така построява картата на кръвният ток и съдовата мрежа.
Това позволява 3D визуализация на кръвоснабдяването и микроциркулацията на ретината. Тъй като апаратът работи на принципа на кохерентните светлинни лъчи, няма облъчване за пациента. Затова методът е безопасен и може да прилага многократно по всяко време.
Предимства на ОСТ-Ангиографията:
- неинвазивен метод- не се инжектира багрило
- може да се прави многократно в хода на заболяването без странични ефекти за пациента.
- лесно осъществим само в рамките на няколко секунди
- изобразява всички слоеве на кръвоснабдяването на ретината- повърхностен и дълбок капилярен плексус, и хориокапилярис, за разлика от ФА където се визуализира само повърхностният слой съдове.
ОСТ-Ангиографията се прилага при макулна дегенерация, диабетна ретинопатия, съдови оклузии, възпалително заболявания, глаукома и др.
Най-същественото приложение на ОСТ-Ангиография е макулната дегенерация и особено нейната влажна форма. При влажната форма на макулна дегенерация, наричана още Хориоидална неоваскуларизация (CNV), прорастват новообразувани съдове под ретината, които я отлепват и зрението намалява рязко.
Апаратът е уникален по рода си за това заболяване, поради възможността да визуализира новообразуваните съдове без каквито и да е странични ефекти за пациента.
Проследяването след терапия е друга уникална способност на Ангио-ОСТ. При проследяване след терапия чрез ФА много трудно може да се оцени ефективността. OCTА много ясно показва регресията на неосъдовете след лечение, дори тяхното изчезване, поради липса на маскиране.
При сухата форма на макулна дегенерация, при която има натрупване на друзи, с времето може да се появят „тихи“ неосъдове, които в началото не отлепват ретината. Във всеки един момент тези „тихи“ неосъдове могат да станат активни и да отлепят ретината. ОСТ-Ангиографията е единственият метод за диагностика ипроследяване на тази „тиха“ неоваскуларизация.
Именно тези предимства на апарата, правят ОСТ-Ангиографията безценен метод при диагностика и проследяване на всички съдови заболяване на окото и в частност най-добрият метод при макулната дегенерация.
За повече информация посетете нашият уебсайт www.visartclinic.com

Коментари

Хубаво е, че се акцинтира на болестите! Но едно око не е само Болести из неговите тъкани! То е прецизна Оптична конструкция от която зависи дали то ще вижда въобще!  Независимо дали ще е нападнато от разни заболявания! Което е възела за това дали една опарация е приемлива или не! И какви корекции трябва да се направят за да се избегне инвалидизиране!