Публикация

Трябва ли да се промени финансирането на аптеките – възможни решения

Трябва ли да се промени финансирането на аптеките – възможни решения

Необходимо ли е фиксиране на цената на лекарствата по лекарско предписание? Този въпрос задава на своите колеги  маг.- фарм. Константин Качулев, дм, зам.- председател на РФК Благоевград. Той инициира дискусия за това как трябва да се промени финансирането на аптеките, която можете да видите в специализираната професионална група „Фармацевтите говорят“. Според него в момента допускането на вариации в цените на производителите води до недобри практики.

 

Фармацевт от Елхово е категоричен, че фиксирането на цените трябва да стане факт. Освен това той смята, че трябва да се увеличи таксата за 100% реимбурсирани лекарства, защото сегашната от 4 лева е крайно недостатъчна. Напомня, че това е много по-малко, отколкото сумата за едно подстригване при неопитен фризьор.

 

Участниците в дискусията поставят на дневен ред, както  въпроса трябва ли да има повишаване на разрешените надценки на лекарствата, така и

възможността да се въведат такси за консултация на пациенти и обработка на рецепти по здравна каса

Фармацевт от Варна коментира:

„Докато нашата изключително регулирана професия се упражнява в условията на абсолютно нерегулиран пазар, свободия и нелоялна конкуренция как ще постигнем качествена разлика от сегашното положение? Ако се увеличат надценките, мислите ли, че те ще участват в пълен размер в ценообразуването? Нима сега се начисляват допустимите надценки? Такса за консултация и обработка на рецепта - невъзможно според мен. Веригите веднага ще излязат с реклама, че няма да имат такива такси. Пазарът е чудовищно изкривен - аптеки на всеки ъгъл в големите градове и 0 в малки населени места, Национални вериги, Вертикална интеграция на производител, дистрибутор и аптеки. Според Вас, големите играчи имат ли проблемите, които сега ние обсъждаме?“, пита той.

Негов колега от Варна начертава план, който да направи възможни някои промени във финансирането на аптеките. Според него най-важно е първо

да се вдигне авторитета на гилдията, като това трябва да стане чрез кампания на БФС

Едва след това може да се мисли за предлагане на услуги срещу заплащане, смята той. По думите му следващата стъпка е въвеждането на фиксирани цени за всички лекарства, включително ОТС.

„Точка 4 - Еднакви условия за всички аптеки от ТЕ и производители за всички лекарства - прескрипторни и ОТС, независимо от постигнатия оборот към ТЕ или производителя. Да се спрат рабатните схеми, отстъпките за обороти и други подобни към всички аптеки. Спестявайки разходите, предвидени за тези отстъпки и рабати, производителите могат да намалят цените си и за пациентите да няма разлика“, казва той.

Според него ако се постигнат точки 3 и 4 конкуренцията между аптеките ще е само и единствено на база квалификацията, знанията на фармацевтите, фармацевтичната грижа и консултация, която ще получат пациентите. Пазарът ще се саморегулира, потоците от пациенти ще се пренасочат към малките единични аптеки, защото именно там пациентът бива обгрижван. Той, добавя, че ако фармацевтите успеят да изместят конкуренцията между аптеките от цените към фармацевтичната услуга и грижа, това автоматично ще издигне имиджа и авторитета им.

 

По думите на негов колега от Бургас в момента дейностите по даване на консултации по подразбиране се свързват с обясненията, които фармацевтите дават при отпускане на лекарства.

„Преобладаващо значение за лечение на хроничните заболявания е именно правилната употреба на предписаните лекарства, за обясняване на която решаваща роля имат фармацевтите. В много случаи, обаче, консултирането и даването на здравни съвети не е обвързано с покупка. Отсъствието на регламент за заплащане на тези дейности ощетява фармацевтите, тъй като консултацията по въпроси, свързани с правилният прием на лекарства и здравословни съвети са висококвалифициран, но незаплатен труд. Възможно решение е включване на такива консултации в рамките на платени от държавата или от притежатели на разрешения за употреба на лекарствени продукти програми. Работещ вариант е сключване на договори за услуги за грижа на пациентите. Заплащане за различни дейности, предоставяни от фармацевти в аптека може да се регламентира в Наредба 28/09.12.2008г., при условие, че в нея са включени подлежащи на заплащане дейности“, казва той.

В отговор на това мнение негов колега от Варна коментира, че стане ли платена консултацията, има реална опасност пациентите да започнат да търсят съвети от непроверени източници в Интернет. Според него българинът е по-скоро склонен да даде 10 лв. за салфетка в чалготека и 30 лв. за малко уиски, отколкото 20 стотинки повече за някое лекарство.

 

Същият фармацевт предлага

шест стъпки за промени във финансирането

„Първо - ДДС като тежест за бранша е най-силно финансово повлияващ, защото то се счита като печалба за последващият КД и Дивидент. Аптеките са изключително прозрачни от към финансова дейност, и изключително проследими и видими - всичките им дейности и действия от доставка, до реализация на лекарства, продукти и услуги.

 

Второ - таксата от 4 лв. за рецепта, може просто да се превърне в 4 лв. на перо, защото 90% от рецептурните "безплатни" така наречени бланки, които се осребряват, съхраняват, набавят и отпускат от фармацевта, аптеката или ако щете от ЕИК то, са с 3 пера на себе си и за общата стойност на предписанието - аптеката получава 4 лв., които в последствие се считат за печалба, която няма насрещна фактура и се облага на 100% като печалба.

 

Трето - масовата практика за отпускане на медикаменти без рецепта спонтанно може да бъде пресечена, ако хартиените бланки - задължително бъдат обложени с такса - примерно от 5 лв., която да е задължителна, неизменна част от терапията на пациентите. Всички колеги, работещи зад гише, знаят в това имане/нямане, цена вчера/цена днес и прочие - на каква репресия сме подложени от лоялни и единично посещаващи ни пациенти, преносители, настойници или съседи, които идват със старата опаковка на съседа и искат да дублират терапията, незнайно как и незнайно правилно ли прилагана и протекла - до днес. Ежедневните заплахи, закани, псувни, ахвания, учудвания и нелепи изказвания са вече ежедневие за всеки трудоспособен и съвестен в работата си колега. Всички знаем ,че място за компромис ни е оставен и в годините е правен, навярно хиляди пъти, но пациентите са изключително припряни, напрегнати, напоследък и не културни и сприхави. Моят сравнително адекватен поглед над фармацевтичния пазар днес - ми дава единствено решение на този тип проблеми с едно действие - електронни и само единствено електронни предписания ПОНЕ - за антибиотици и всичко, което ги съдържа, за кортикостероиди и за всичко, което ги съдържа.

 

Четвърто - допуснахме да ни се вмени законово - да извършваме безплатно верифицирането на лекарствени продукти, време е да приложим с пълна сила позитива от тази безплатно предлагана от нас дейност и да се разработят всички възможности на СЕСПА , НЗИС и НЗОК.

 

Пето - време е да се въведе такса рецепта за всяка обслужена такава от аптека с нощен или денонощен режим на дейност след 20:00, за да бъдат подпомогнати или поощрени колегите, които предлагат и поддържат финансово този тип услуга и дейност.

 

Шесто - добре е да се помисли върху законови промени, които да позволят "Гръцкия" модел за нощни смени по предварително приет график за нощни дежурства в общините, в които няма разкрита денонощна аптека…“, казва той.

Какво още коментират фармацевтите в дискусията може да видите в панела „На Фокус - Как трябва да се промени финансирането на аптеките?“ към групата „Фармацевтите говорят“.

Очакваме и Вашето мнение по засегнатите теми!

Автор: Бойко Бонев

Коментари

Фиксирайте цените и всички останали проблеми ще се решат!