Публикация

Хората с болни бъбреци да избягват месото и газираните напитки

Хората с болни бъбреци да избягват месото и газираните напитки

Хранителен режим с плодове и зеленчуци е полезен при хронична бъбречна недостатъчност.


Според учени от Университета в Индиана хранителен режим, базиран изцяло на плодове и зеленчуци, е полезен за пациенти, страдащи от хронична бъбречна недостатъчност. Обяснението на специалистите - ограничаването на фосфора при хранене може да се постигне единствено с избягването на месните продукти.

 

За целта на изследването в продължение на седмица доброволци с това заболяване били подложени на разлижни хранителни режими – едната група консумирала само плодове или зеленчуци, а другата – само месо. Впоследствие диетата била сменена.

Плодове и зеленчуци пазят от натрупване на фосфор

При обобщаване на резултатите станало ясно, че приемът на плодове и зеленчуци може да предотврати натрупването на фосфор в организма. Нивата на този елемент се повишават до опасни стойности, когато бъбреците не функционират правилно.

 

След четири седмици хората на вегетарианска диета имали по-малко фосфор в организма си в сравнение с тези, които били подложени на хранителен режим, включващ изцяло месо.

 

Специалистите препоръчват хората с хронична бъбречна недостатъчност да избягват храните, които съдържат фосфор - месо, сирене, фъстъчено масло, газирани напитки, зърнени храни, хляб.

 

Високото ниво на фосфор в организма може да стане причина за отслабване на костите, за проблеми със сърцето, да наложи прием в болница, както и да доведе до фатални последици.

 

Вижве във видеото още за основните принципи на балнсираното хранене. 

Коментари