Публикация

Витамин D помага и при дихателни проблеми

Витамин D помага не само за заздравяването на костите. Ново проучване показва, че “слънчевият витамин” може да предотврати и дихателни проблеми при бебетата и малките деца.


Учени от Харвардското медицинско училище провели изследване, обхванало 1000 деца, родени в Нова Зелания. В продължение на 5 години били проследявани техните нива на витамин D, както и наличието на инфекции и други заболявания, които засягат дишането.

Установено било, че при децата, които имат ниско ниво на витамин D в кръвта, опасността от дихателни проблеми, например наличие на хриптене, е по-голяма.

Хриповете може да са симптом на редица заболявания на дихателните пътища, не само астма, отбелязва ръководителят на изследването доц. д-р Карлос Камарго.

По думите му респираторните инфекции са голям проблем при децата. Бронхиолитът, причинен от вирусна инфекция на белите дробове, е водеща причина за хоспитализацията на деца в САЩ.

Слънчевата светлина има решаващо значение за образуването на витамин D. Недостиг може да се получи през студените месеци на годината.

Доц. Камарго отбелязва, че може би ще бъде полезно децата, при които съществува риск от развитие на астма и други дихателни проблеми, да приемат допълнително витамин D. Предстои тази теория да бъде проверена при клинични тестове през следващата година.

Коментари