Публикация

Министър Христо Хинков: Ще заложа на профилактиката

Министър Христо Хинков: Ще заложа на профилактиката

Проф. Христо Хинков бе назначен за министър на здравеопазването в новото правителство с премиер Николай Денков. Пред журналисти той отбеляза, че е член на Демократи за силна България, но никога не е бил политически активен. По думите му здравеопазването не бива да има политически цвят, защото когато политиката се намеси в нещо, което е общочовешко, тогава нещата не вървят.

„Всички проекти, които са започнати от предишното ръководство, ще ги прегледам и ще завърша. Принципът е този – след като е започнат един проект, след като са вложени средства, пари и усилия, той трябва да бъде завършен, а не да бъде спрян. Винаги могат да се намерят аргументи един проект да бъде спрян и започнат наново, но аз съм против това“, каза проф. Хинков.

Той допълни, че иска да се съсредоточи върху профилактиката и промоцията на здраве и ще поиска увеличение на средствата за извънболнична помощ. Според него

идеята е подкрепена от новия финансов министър Асен Василев

Преди дни проф. Хинков коментира в интервю за БТА, че приоритетите му са:

  • намаляване на доплащането за лечение;
  • спиране на роенето на болници;
  • профилактика и обществено здраве;
  • изграждането на национална детска болница и др.

Според него

реформите в здравеопазването трябва да се правят "без резки движения"

Запитан дали ще прави „чистка“ в Министерството на здравеопазването проф. Хинков каза, че тази дума не е в неговия речник.

 

Досегашният служебен министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев отбеляза за своя колега:

„Проф. Хинков е човек с огромен административен опит. Аз дойдох на този пост като председател на Столичната лекарска колегия. Познавам всички колеги в София и съм убеден, че той ще се справи и ще направи подходящия екип“.

Проф. Хинков е психиатър. Специализирал е в Белгия, Нидерландия, Дания, Япония, САЩ. Участвал е в редица проекти и програми, свързани със здравеопазването и здравната реформа. Известен  е като един от възстановителите на Българския лекарски съюз през 1990 г. Автор е на множество публикации в областта на общественото здраве, здравната реформа и психично-здравната проблематика.

 

От 2014 г. до 2022 г. заема поста директор на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Бил е и заместник директор на Националната здравноосигурителна каса в периода от 1999 г. до 2001 г., където отговаря за  обучението и човешките ресурси. Понастоящем е професор в Дирекция „Психично здраве и превенция на зависимости“ в НЦОЗА.

Коментари

Успех в реализацията на програмата и ефективна подкрепа от Правителството и Народното събрание!

Успех!


Анамнеза, статус, диагноза, лечение! Прогноза?

Пожелавам успех на проф. Хинков! 

Преди профилактиката трабва да научиш лекарите какъв е тяхния Занаят! След като никой от вашите предесизори не е сторил това! Иначе няма да могат да отговорат на условиата да са лекари според Закона за Здравето! -
т. 1 и т . 4 от ал. 2 на чл. 81 от Закона за Здравето „своевременност, достатъчност и качество на медицинската помощ“ при „зачитане правата на пациента“.

Поздравления за новия пост и пожелания за успех на Вашите приоритети като нов Министър на здравеопазването!С уважение:Доктор Людмила Костова-Враца-07.06.23г.