Публикация

НЗОК отчете рязък скок на разходите за лекарства

НЗОК отчете рязък скок на разходите за лекарства

Драстичен скок на разходите за лекарства отчете временният управител на здравната каса д-р Йорданка Пенкова пред БНТ. До края на месец май по това перо са похарчени близо 950 милиона лева. Сред причините - в списъка с лекарства, които заплаща касата през тази година, са влезли много нови медикаменти.

 

Заради неприетия бюджет касата все още не е сключила договори за отстъпки с всички фармацевтични компании. Срокът е бил до 1 април. От касата увериха, че след подписване на договорите, механизмът с отстъпките ще се прилага със задна дата. Иначе, приходите от здравни вноски през 2023 г. са се увеличили. Поради това управителят на касата очаква, че бюджетът до края на годината ще бъде по-добър.

"Този бюджет, който ще бъде приет, ние ще го разходваме, от момента в който е приет до края на годината. И тогава ще имаме възможност с лекари и зъболекари да договорим нови цени и обеми. Защото работим по старите към 31 декември. Всички говорят за инфлация, всички правят разходи, всички имат нужда от увеличаване на цените, в това число и нашите разходи", каза д-р Йорданка Пенкова, и.д. управител на НЗОК.

Коментари

Лекарствата освен медицински инструмент са и търговски продукт. Понякога е доста трудно да се прецени, кое съображение е водещо. Разбира се, не говоря за лекуващите лекари, а за администриращите личности в здравеопазването. Въздействието на фармацевтиката (не говоря за фармакологията) върху медицинската наука и регламенти е много по-голямо, от колкото се предполага. Референтните стойности на основните медицински и лабораторни показатели се определят не толкова от медицинската практика (терапевтична емпирия), колкото от фармакологичните индикации. Основният инструмент на клиничната фармакология (Clinical Drug studies), е (противно на предположенията) твърде субективен критерий. На практика, производителите на лекарства (а не лекуващите лекари) определят не само дозите, но и схемите за лечение.
В моя скромен опит като лекар и преподавател (в продължение на повече от 51 години), дойдох до извода, че оптималните схеми за лечение изискват двойно по-малки дози от препоръчваните; през двойно по-големи интервали от време и за двойно по-кратък период на лечение.
Признавам правото на всеки колега за лично мнение.


P.S. Само да напомня – минимум 1/3 от субективните оплаквания и обективни белези, които пациентите ни съобщават по време на консултативните прегледи имат ятрогенен характер.

Е и  И  са едно до друго,ама О и У не са1