Публикация

Водещи учени от 12 държави обсъдиха процесите в човешкия мозък край Варна

Водещи учени от 12 държави обсъдиха процесите в човешкия мозък край Варна

Водещи изследователи и учени от 12 страни, включително Германия, Швейцария, Испания, Франция, Австрия, Швеция, Италия, Великобритания, Гърция и България, Япония и САЩ, в областта на клетъчната биология, епигенетиката, генетиката, невробиологията, невропатологията и биоинформатиката обсъдиха теми, свързани с развитието на мозъка от ембрионален етап до възрастен индивид, процесите на стареене на мозъка и регенериране на клетките, възстановяване на човешкия мозък след увреди като инсулт и др.

Значимият научен форум „Неврогенеза на Черно море“/ „Black Sea Neurogenesis“

който се състоя в периода 1 - 3 юни 2023 г. в кк „Албена“, бе организиран за поредна година от Медицински университет – Варна с подкрепата на Национална програма „Европейски научни мрежи“ на Министерството на образованието и науката, и проект TRANSTEM на Европейската комисия.

„Форумът е уникален, защото бяха преплетени 2 основни концепции – за механизмите на развитие на мозъка преди раждането и за пластичността на мозъка при възрастни след увреда. Всички подобни форуми, които се организират сред световните научни области, акцентират само на една от двете концепции. Важно е учените, които работят в тези области, да обменят директно опит и мнения в един общ форум. Така се раждат нови идеи поради факта, че тези механизми и в двата случая имат повторяемост в своите молекулни връзки и в това, как работят различните сигнални пътища“.

Това обясни проф. д-р Антон Тончев, директор на Научноизследователския институт в МУ – Варна и научен организатор на форума.


В рамките на богатата научна програма, която бе разпределена в две основни секции: неврогенеза по време на развитието и неврогенеза при възрастни,

учените се фокусираха върху търсене на решения за лечения при исхемичен инсулт, мозъчни тумори, дегенеративни заболявания

чрез разкриване на новости за процесите на неврогенеза.


Неврогенезата е процес на образуване на неврони от стволови клетки, който започва през ембрионалното развитие и води до образуването на около 70 милиарда нервни клетки. В отделни мозъчни региони, неврогенезата продължава през целия живот на човека. Учените са заинтересовани от молекулярните механизми на това образуване, за да разберат как могат да окажат влияние върху процеса, с цел нови терапии.


Специалистите се обединиха около идеята, че трябва да се намерят

алтернативни стратегии за възстановяване на мозъка

и спонтанно възвръщане на функциите му след исхемичен инсулт, освен познатата в момента рехабилитация. Това може да стане чрез подкрепа на кортекса с нови клетки, които да бъдат инкорпорирани в увредената мрежа, за да я укрепят. За тези клетки се използват репрограмирани кожни или фибробластни клетки. Учените разкриха, че са способни да създадат млади неврони, които се трансплантират в мозъка, за да се свържат в мрежа. Чрез модерните методи на изследване има начини да се докаже какви молекули експресират тези клетки и те да бъдат трасирани в самия мозък.


Медицински университет – Варна е водещият научно-изследователски център в страната в областта на неврогенезата, и провеждането на конференцията за пореден път е доказателство за интереса на водещи европейски лаборатория за сътрудничество в тази област на науката, която вълнува учените от цял свят и е във фокуса на огромен брой научни експерименти, бидейки от ключово значение за основни процеси в човешкия мозък като памет, учене, стрес, възстановяване след увреда и еволюцията като цяло.

Коментари