Публикация

Ще останат ли трансплантирани пациенти без животоподдържащо лекарство?

Ще останат ли трансплантирани пациенти без животоподдържащо лекарство?

Възможно е да има недостиг на медикамент за трансплантирани пациенти. Заради непредвидени обстоятелства, в края на май производителят е уведомил здравните власти, че спира продажбата на CellCept 250 mg от 30 юни, съобщава БНТ.

 

Представителите на фармацевтичната компания у нас увериха, че в момента проблем с наличностите на лекарството няма. Твърдят, че правят всичко възможно трансплантираните пациенти да не остават без препарата и след края на този месец.

 

От здравното министерство обясняват, че има медикамент със същото активно вещество, но на друг производител. Препаратът се покрива изцяло от здравната каса. Министерството проучва възможностите за внос на продукта през следващите няколко месеца.

 

Здравните власти проучват и възможностите за внос на CellCept 500 mg. Той не се предлага у нас, и не се заплаща от здравната каса. Но МЗ може да задейства специална процедура за доставка. Условието е пациентите у нас да нямат други възможности за лечение, става ясно от съобщение на МЗ.

 

Здравните власти са поискали от Агенцията по лекарствата и паралелните търговци да запазят наличните количества от продукта, за който се очертава недостиг след края на юни, и да потърсят варианти за осигуряване на допълнителни количества.

 

От здравната каса съобщиха за БНТ, че към края на април със CellCept са се лекували 539 трансплантирани българи. Медикаментът помага на хора с трансплантирани бъбрек, сърце и черен дроб, да не отхвърлят присадените органи.

 

Лекарството се отпуска с протокол от специални комисии. Те заседават в 11 болници в страната, 8 от които в София, и по една в Пловдив, Плевен и Варна. Това са експертните центрове, които следят трансплантираните, и единствено те могат да променят терапията им.

 

От НЗОК допълват, че се очаква продажбите на CellCept 250 mg у нас да бъдат възстановени след 18 август.

Коментари