Публикация

Обнародваха промени, които касаят заплащането на специализантите

Обнародваха промени, които касаят заплащането на специализантите

С обнародваните днес , 13 юни 2023г, в „Държавен вестник“ промени в Наредба 1 за придобиване на специалност в системата на здравеопазването

се уеднаквява заплащането на специализантите в системата 

Според промените в нормативните текстове се изравнява минималното трудово възнаграждение, получавано от специализантите, приети през 2020 г. и 2021 г., с предвиденото към момента – 2,5 МРЗ (минимални работни заплати). Влязлите в сила промени посочват, че регистърът на специализантите става част от Националната здравно-информационна система (НЗИС).

От Министерството на здравеопазването посочиха мотивите за промените:

„Поради близката информация, която съдържат регистърът на специализантите и регистърът на придобилите специалност, не е необходимо в процеса на електронизация тези два регистъра да бъдат два отделни, за да не се поддържа ненужно дублираща информация. По тази причина в наредбата се регламентира преминаването на регистъра на специализантите и на придобилите специалност в електронен вид (като единен регистър) и ред, по който да се вписва информацията в него като част от НЗИС“, 

С обнародването на промените министърът на здравеопазването ще утвърждава единни държавни изисквания за всяка специалност, въз основа на които ректорите на висшите училища да утвърждават учебни програми.

Единните държавни изисквания трябва да съдържат

задължителните модули и раздели от теоретичното и практическото обучение и знанията, уменията и компетентностите, които специализантът следва да придобие по време на своята специализация. 

 

С всички промени в обнародваната Наредба № 1 от 2015 г. за придобиване на специалност в системата на здравеопазването можете да се запознаете  тук.

Коментари

Зощо се дискутира само въпроса за Заплащането на специалистите? И не въпроса за тяхната компетентност?
Според мен някои от тези изобщо нямат място в системата на Здравеопазването! При това говоря за целите гилдии!
Какъв специлист е специалист, който не познава органа или системата по отношение на коато би трябвало да е специалист?