Публикация

14 юни – Световен ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител

14 юни – Световен ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител

На 14 юни целият свят отбелязва Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител. Началото на инициативата е поставено от Световната здравна организация (СЗО) през 2005 г., като целта е да се привлече вниманието на обществеността към значението на кръводаряването за успешното лечение и спасяването на живот.


В рамките на Световния ден всяка година в над 192 държави се организират различни събития, с които не само се оказва подкрепа на кръводарителите, но и се насърчават хиляди хора да се присъединят към благородната кауза на доброволното кръводаряване.

Мотото на кампанията тази година е: „Дарете кръв, дарете плазма, споделяйте живота, споделяйте често!“

По повод Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител Националният център по трансфузионна хематология (НЦТХ) съвместно с Българския Червен кръст организират тържествена церемония по награждаване на 15 организации и личности със специален принос за кръводаряването у нас. Събитието ще се проведе на 14 юни от 12:00 часа в аулата на НЦТХ (гр. София, ул. „Братя Миладинови“ № 112).


150 предприятия, търговски дружества, неправителствени организации, лечебни и учебни заведения вече получиха благодарствени грамоти от екипа на НЦТХ в знак на признателност за проявена съпричастност, активно участие и принос в насърчаването на доброволното кръводаряване в столицата и страната.

У нас всеки, който желае да дари кръв, може да го направи

като се обърне към съответния център по трансфузионна хематология в страната. Координати можете да намерите на следния адрес: https://ncth.bg/contacts.


През почивните дни в София стационарните екипи в НЦТХ работят от 9:00 до 15:30 часа.

Коментари