Публикация

Д-р Димитър Попов диагностицира тумор в мозъка след очен преглед

Д-р Димитър Попов диагностицира тумор в мозъка след очен преглед

Днес ще ви запознаем с интересният клиничен случай на Милчо, който преди 3 години взима решението да отиде на преглед при офталмолог с оплакване от намалено зрение. Той се е насочил към смяна на диоптера (нови очила), докато специалистите не установяват, че той има повишено вътреочно налягане и му поставят диагнозата Глаукома. След назначената му терапия обаче, зрението на пациента не се подобрява, въпреки вече нормализираното вътреочното налягане. Офталмолозите, които са провеждали прегледа , обясняват, че намаляването на зрението му е причинено от Глаукомата и повишеното вътреочно налягане.
Той търси мнението на много и различни специалисти през годините. За съжаление, установява, че зрението му не се подобрява, а постепенно отслабва, въпреки предписаните му капки. Дори след многото контролни прегледи, офталмолозите продължават да твърдят, че намаленото му зрение е причинено от вече поставената му диагноза.
След като усеща, че зрението му намалява драстично (никакво зрение в едното око, а в другото разпознава само силуети) най-накрая той стига до правилното заключение и търси решението на проблема си при нас в медицински център ВизАрт. Тук, ние установяваме, че Милчо вижда 10% с едното око и едва 1% с другото. При проведения детайлен преглед бива измерено нормално вътреочно налягане и в последствие се натъкнахме на “интересна находка”- атрофия на зрителните нерви на двете очи, която нашите специалисти не смятат за характерна за заболяването Глаукома. Всяко заболяване, засягащо зрителния нерв, причинява характерен изглед на нерва, по което се различават едно от друго.
В този новосъздал се случай, ние се заехме със задачата да стигнем до причините, предизвикали загубата на зрение на нашия пациент. След проведени изследвания открихме туморна маса в мозъка с размери 29/29.5mm разположена в предните дялове, в областта на турското седло, която притиска двата зрителни нерва. В следствие на това притискане зрителните нерви атрофират и пациентът загубва зрение.
Успешното локализиране и диагностициране на проблема от екипа на медицински център ВизАрт насочи пациента ни към неврохирургично отделение, където с оперативна помощ ще му бъде оказано адекватно лечение.
Нашият екип апелира за по-детайлно разглеждане на проблемите на пациента като не се изключва те да са породени или свързани с различни аспекти на медицината.
Надяваме се нашата история да Ви е харесала и да служи за пример както на пациенти, така и на колеги!

Коментари