Публикация

При киселини и рефлуксна болест в съчетание с хронично заболяване – задължително Пантопразол

При киселини и рефлуксна болест в съчетание с хронично заболяване – задължително Пантопразол

Пантопразолът е този медикамент, който се препоръчва от експертите да се приема при провеждане лечение на киселини и рефлуксна болест при пациентите с други хронични заболявания. Това отбеляза началникът на Клиниката по гастроентерология в болница „Царица Йоанна-ИСУЛ” проф. Борислав Владимиров.  


Уважаваният специалист коментира резултатите от анкета сред лекарската аудитория на CredoWeb по въпроса: "Кой от инхибиторите на протонната помпа се препоръчва при пациенти, приемащи множество медикаменти?"  

 


В допитването се включиха 286 лекари от различни специалности. Мнозинството от тях категорично дават предимство на Пантопразол при пациенти с киселини, които приемат множество медикаменти. 18 % обаче са посочили терапия с Омепразол, 16 % биха препоръчали на пациентите си Езомепразол, 6 % ще дадат рецепта за Ланзопразол, а 1 % биха избрали медикамент, различен от изброените. Проф. Владимиров напомни, че има  

редица консенсуси, които са категорични 

че при наличие на допълнително лечение на хронични заболявания - диабет, метаболитен синдром и сърдечносъдов риск, единствената възможна терапия е с Пантопразол. Причината е, че ако се използват другите инхибитори на протонната помпа в съчетание с основните медикаменти, това може да натовари черния дроб на пациента. 


„Омепразолът е от 1986 г. и е първо поколение от инхибиторите на протонната помпа. След него е ланзопразолът, а по-късно се появява и пантопразолът. Равепразолът е след пантопразола, а най-накрая е езомепразолът. Езеомепразолът е прекрасен медикамент. Използва се като номер едно за лечение на хеликобактер пилори инфекция в комбинирания режим.

 

Дали е първа, втора, трета или четвърта линия това няма никакво значение. Тук обаче говорим за хронични заболявания, за които се приемат и други медикаменти. Най-правилно е консенсусното световно мнение – да се провежда лечение с ниска доза пантопразол, без да има всякакви помисли за някакви странични действия или каквото и да е. Дозата от 20 мг. е минималната.

 

Няма нужда от високи дози, защото се задействат други патогенетични процеси, които са безкрайни в човешкото тяло. Използването на пантопразола е определено от експертите и ние сме длъжни като една европейска страна да спазваме всички консенсуси. Тази терапия е най-правилната и съветвам всички лекари, които се занимават със схеми за лечение на тези заболяванията да я следват“, каза проф. Владимиров.  

 

Автор Бойко Бонев

Коментари