Публикация

Съществува ли перфектен слънцезащитен продукт и къде да го открием?

Съществува ли перфектен слънцезащитен продукт и къде да го открием?

Автор: д-р Илиана Георгиева, дерматолог


Лятото упорито чука на вратата, дните стават все по-дълги и по-слънчеви, а ние все по-често започваме да чуваме колко опасно може да бъде слънцето за кожата ни. И въпреки че щандовете в аптеките и козметичните магазини вече са препълнени със слънцезащитни продукти, все още има хора, които пропускат тази стъпка в рутината си, защото се затрудняват в избора на правилен продукт. По последни данни над 60% от хората използват всеки ден поне един продукт, който забавя стареенето, за сметка на скромните едва 11%, които нанасят крем против слънце.

Предизвикателството ли е наистина да намерим идеалната защита?

И какво всъщност означава съкращението SPF? В следващите редове може да откриете няколко прости трика при избора на правилния продукт.


Често задавам на пациентите си въпроса – използвате ли слънцезащита всеки ден? Оказва се, че малцина от тях знаят какво всъщност означава „SPF“. Погрешно е схващането, че цифрата обозначава силата на защита на продуктите. Най-просто казано, тя дава представа за това, колко дълго време кожата ни е протектирана от слънчевите лъчи след нанасянето му, в сравнение с времето без употреба на слънцезащита. Така например SPF 15 блокира 93% от УВ-Б лъчите, достигащи до кожата, SPF 30 блокира цели 97%, а SPF 50 – цели 98%.

 

Специалистите от Американската дерматологична асоциация препоръчват редовна употреба на слънцезащитни продукти с висок фактор, които се нанасят поне 30 минути преди излагане на слънце и се обновяват през 2 часа, особено в дългите плажни дни.

Ако съществува идеален слънцезащитен продукт – то той би бил водоустойчив и широкоспектърен

т.е. да предпазва едновременно от УВ-А лъчите, които са главните виновници за т.нар. фотостареене, и УВ-Б лъчите, които причиняват изгаряне на кожата и повишават риска от появата на кожен рак. Как обаче да открием правилния продукт за нашия тип кожа и защо повечето хора свързват слънцезащитните кремове с неприятно усещане на лъщене, засилено омазняване и появата на бял филм на лицето?

Слънцезащитните продукти се разделят най-просто на минерални и химични

в зависимост от начина, по който блокират лъчите на слънцето. Минералните филтри играят ролята на физичен щит върху кожата, който я пази дори от лъчите, преминаващи през стъклата на прозореца. Те са подходящи за хора с мазна, склонна към акне кожа, защото съдържат цинков оксид. И макар на теория да са перфектна бариера срещу слънцето, някои пациентите споделят, че ги намират трудни за нанасяне върху кожата, а текстурата им – прекалено тежка.

 

Правилна слънцезащита


Точно обратното важи за т.нар. химични слънцезащитни продукти, които съдържат активни съставки, които поглъщат УВ лъчите, без да оставят видим филм, което ги прави желани от дамите, които употребяват декоративна козметика в ежедневието си. Някои от съставките в съдържанието на химичните защити обаче могат да имат дразнещо, агресивно действие върху кожата, което ги прави неподходящи за нанасяне след лазерни процедури, особено при пациенти с чувствителна кожа.

Специалистите съветват

да се използват кремове, съобразени с индивидуалните нужди на пациента, предписани след преглед при дерматолог. Така например при пациенти със суха кожа се препоръчват продукти, богати на хиалуронова киселина, докато при страдащите от прекомерно омазняване добър избор са кремове, които имат в състава си ниацинамид, салицилова киселина, които имат матиращо и некомедогенно действие.

 

В крайна сметка идеалният слънцезащитен продукт е този, който се научим да използваме всеки ден. Погрешна е обаче представата, че той е напълно достатъчен щит срещу вредните слънчеви лъчи. Кожата е отражение на лайфстайла ни и диетичните грешки, както и вредните навици са в основата на нейния здрав вид. Не съществува магическа формула, с която да постигнем млада и бляскава кожа, без да положим нужното усилие.


През последните години обаче се наблюдава една нарастваща тенденция към това хората да търсят все по-нови и актуални методи за предпазване от

стресовите фактори, които оказват неблагоприятно влияние върху кожата

Така например все повече хора използват на плажа дрехи с УВ-защита. Все по-често в кабинетите идват пациенти за т.нар. годишен скинчек или казано просто за диагностика на кожата. Все повече страстни пушачи се отказват от стандартните цигари или търсят алтернативни продукти като т.нар. бездимни изделия, сред които са нагряващите тютюна продукти и др., при които няма процес на горене и отделянето на токсини е редуцирано значително. Изобщо култът към по-добрия начин на живот става все по-актуален сред хората от всички възрастови групи, а слънцезащитният продукт е перфектното допълнение към грижата на здравето ни.


Визитка на д-р Илиана Георгиева


Илиана Георгиева е лекар по дерматология с богат опит в областта на клиничната и естетичната дерматология. Професионалните ѝ интереси засягат инжекционните процедури и лазерното подмладяване на кожата. В момента работи в естетична клиника Dr. Denkova Dermatology. Занимава се с диагностика и лечение на различни заболявания на кожата. Притежава официална диплома по дерматоскопия от Италия, както и сертификати за работа с енергийно-базирани устройства, също от Италия, поставяне на дермални филъри и ботокс.


Илиана Георгиева е член на Българския лекарски съюз и член на Европейската асоциация по дерматология и венерология – EADV. Има участия в многобройни национални и световни конгреси и семинари в областта на кожните болести.
Висшето си образование завършва в Медицински университет – София. Специализира една година в кожна клиника на УМБАЛ „Александровска“, след което продължава своето професионално израстване в Клиниката по дерматология и венерология към Военномедицинска академия – София.


Притежава магистърска степен по здравен мениджмънт от Факултета по обществено здраве към МУ – София.

Коментари