Публикация

Виенски професори поздравиха екип на “Пирогов” за спасен пациент

Екипът на Централната реанимация в “Пирогов” получи поздравления от двама виенски професори заради безупречната си работа.


Това съобщиха от лечебното заведение, където е бил спасен животът на пациент след тежка катастрофа.

Сега той е напълно възстановен, предстои само плексусната увреда на ръката да бъде допълнително лекувана. В началото на декември е бил консултиран от проф. Хано Милези и проф. Шмидхамер от Световния център за лечение на периферни нерви.

Инцидентът е станал на 14 август в района на Бургас. С автомобил близките на 33-годишния пациент го транспортират до спешния институт „Пирогов”, припомни случая доц. д-р Стоян Миланов, началник на Централната реанимация.

Пострадалият е с политравма: травма на главата и гърдите, счупени ребра, контузия на белия дроб, фрактури на гръдни и шийни прешлени, фрактура на ключицата и лопатката, открита фрактура на подбедрицата, откъснат раменен пояс и в травматичен шок. 39 дни е на апаратно дишане, с обща органна недостатъчност. Претърпява няколко операции, разказа доц. Миланов. След 52 дни, благодарение на реаниматорите и останалите специалисти от лечебното заведение, състоянието му е възстановено.

За година специалистите в Централната реанимация на „Пирогов” успяват да върнат живота на 300 пациенти с подобни тежки травми. Лечението им, което е над 500 лв. на ден, се заплаща от Министерството на здравеопазването.

Коментари