Публикация

Новородено, мазано с аспирин, и 1-годишно дете, пило бензин, са настанени в МБАЛ - Пазарджик

Новородено, мазано с аспирин, и 1-годишно дете, пило бензин, са настанени в МБАЛ - Пазарджик

Четири деца с различни отравяния са приети в педиатрично отделение на МБАЛ-Пазарджик през последната седмица. Две от тях са излекувани и изписани, а две все още продължават да се лекуват, съобщи началникът на отделението д-р Валентин Данчев пред БНТ. 

 

Момиченце на 1 година и два месеца от град Бургас, което се е отровило с бензин, е прието в Интензивния сектор на отделението. То е гостувало на баба си в Пазарджик, която по грешка му дала да пие от шише, в което се е съхранявало горивото. По думите ѝ детето е отпило две-три глътки от бензина. Момиченцето е прието в болницата в увредено състояние и интоксикирано.

"Взехме превантивни мерки, за да не развие детето химична пневмония, която е много опасна, защото бензинът се излъчва през белия дроб", съобщиха от болницата. Детето вече е излекувано и изписано от отделението.

Не по-малко тежък е случаят на 11-годишно момиче от с. Семчиново, което се е отровило след като е

консумирало неизвестно количество мастика

То е прието с алкохолно отравяне в тежко състояние, но благодарение на бързите мерки от страна на лекарите, е спасено и вече е изписано здраво.

 

В момента в отделението се лекуват още две натровени деца.

 

Момиченце на 2 години и 8 месеца от с. Лесичово, което е оставено без надзор от своята баба, на която е гостувало, е

успяло да погълне една таблетка хлофазолин

лекарство за намаляване на кръвното налягане. Детето е прието в незадоволително състояние във Второ педиатрично отделение около 2.00 часа през нощта на 19 юни. То е било със забавена сърдечна дейност и хипотония. След започнатото лечение състоянието на момиченцето се подобрява, но ще остане на лечение още няколко дни.

 

"Ако не се реагира веднага, дори една таблетка може да е изключително опасна за малко дете", предупреди д-р Данчев.

 

Той е особено фрапиран и от последния случай на 25-дневно бебе, което е прието на 17 юни. Малкото момченце е било

намазано няколко пъти с бебешко олио, в което е била разтворена таблетка с аспирин

Появата на обриви по тялото му става причина да бъде потърсена лекарска помощ. Детето е прието интоксикирано и в незадоволително общо състояние. След проведеното лечение вече е значително по-добре и предстои да бъде изписано от отделението.

 

Единственото отделение в областта, където се лекуват отравяния на пациенти до 18 г., е Второ педиатрично отделение на МБАЛ-Пазарджик.

 

12 са случаите на отравяния на деца, които от началото на годината са лекувани във Второ педиатрично отделение. В повечето случаи става въпрос за медикаментозни и алкохолни интоксикации.

 

Има и случай на дете, което се е отровило с формалдехид. Благодарение на положените грижи от медиците от Второ педиатрично отделение всички деца са спасени.

 

Началникът на отделението, д-р Валентин Данчев, апелира към родителите да не оставят децата си без надзор, да бъдат много внимателни и да съхраняват лекарства и препарати на места, които са недостъпни за тях.

Коментари