Публикация

Пренасяне на микробиома на майката върху бебето при раждане със секцио - нови проучвания

Пренасяне на микробиома на майката върху бебето при раждане със секцио - нови проучвания

Натриването на бебета, родени с цезарово сечение, с вагиналните течности на майка им, може да подобри развитието на техния мозък. Това сочи изследване на учени от School of Medicine at Mount Sinai в Ню Йорк, публикувано в сп. „Nature”. То е направено в болница в Китай върху 76 бебета и техните майки, като е наблюдавано развитието на децата.

Раждане и микробиом

Майките, които раждат бебетата си по естествен път, им осигуряват началото на микробиом, колекция от микроби в тялото - в червата, върху кожата и другаде. Това става чрез т.нар. вагинално посяване. Изводът е направен още през 2016 г. когато екип, ръководен от д-р Хосе Клементе, микробиолог от School of Medicine at Mount Sinai, публикува проучване за вагинално посяване. В него са участвали четири бебета, родени с цезарово сечение, при които е събрана вагинална течност от майката с тампон. Бебетата са намазани с нея, веднага след цезаровото сечение. В резултат те успешно са придобили микроби от тампоните на майка си и имат микробиоми, които наподобяват тези на деца, родени вагинално.

 

Въпреки че проучването не разглежда дългосрочните ефекти от вагиналното засяване, констатациите са довели до лавина от интерес към процедурата, разказва д-р Клементе.

Същевременно през 2017 г. Американският колеж по акушерство и гинекология изрази загриженост, че вагиналното засяване може да предаде патогени и препоръча процедурата да се провежда само като част от клинични изпитвания.

Проучването на School of Medicine at Mount Sinai

Първоначалните проучвания установяват разлики в микробиомите на бебетата със секцио и тези, родени вагинално. Бебетата със секцио са имали в червата по-високи нива на т.нар. опортюнистични бактерии – тези, които циркулират в болницата. Оказва се, че няколко месеца по-късно много от тях все още не притежават обикновени чревни микроби, които биха поддържали имунната функция.

 

За да разбере по-добре безопасността на вагиналното засяване и да определи потенциалните ползи от него с проблема се заема екип, ръководен от клиничния изследовател Ян Хе от Южния медицински университет в Гуанджоу, Китай. Учените набират жени, които трябва да родят с чрез цезарово сечение. Те избират част от тях на случаен принцип и планират бебетата им да бъдат натрити с вагинални тампони след раждането им. На останалите се прилага стерилен физиологичен разтвор.

 

Жените първо са изследвани за множество инфекциозни заболявания, които биха могли да застрашат здравето на бебетата - включително COVID-19, тъй като изпитването е проведено в разгара на пандемията. Установено е, че бебетата, върху които са използвани вагинални тампони, не са развили сериозни здравословни проблеми. Те са имали леки нива на несериозни усложнения, включително леки кожни заболявания и треска, подобно на бебетата с физиологичен разтвор.

 

Когато децата навършват три и шест месеца, изследователите са помолили родителите им да попълнят контролен списък с етапи на неврологичното развитие в общуването - движението, решаването на проблеми, социалните и личните умения, като протягане на ръка към играчки и усмивка срещу отраженията им в огледало. Бебетата, които са получили вагиналните тампони, са имали тенденция да се справят по-добре, отколкото бебетата, при които са използвани тампони с физиологичен разтвор.

 

Не е ясно обаче дали тези различния са трайни и до колко са значими, отчитат учените. Според д-р Хосе Клементе едва ли има значение дали в бъдеще детето ще отиде в университета в Харвард или не. Той добавя, че са необходими още проучвания, които да определят как да бъде извлечена максимална полза от откритието.

Очакванията на научната общност

„Много е вълнуващо и обещаващо, но не е ясно дали разликите в неврологичното развитие ще се окажат значими, защото мозъкът се променя толкова много, колкото децата се развиват. Ранното забавяне с няколко месеца може да не доведе до нищо значимо на 18 години“, казва д-р Александър Хоруц, лекар от Университета на Минесота в Минеаполис.

Ларс Енгстранд, клиничен микробиолог от Каролинския институт в Стокхолм, е уверен в безопасността на вагиналното засяване, но само ако майките са изследвани за патогени. Според него е необходимо по-мащабно клинично проучване, което да установи дали вагиналното засяване влияе върху някои състояния при децата, като дефицит на внимание, хиперактивност и разстройства от аутистичния спектър, за които научната общност предполага, че са по-чести при хора, родени чрез цезарово сечение.

 

Вагиналните тампони не са единственият начин за промяна на микробиомите на бебета със секцио. Проучване от 2020 г. установи, че даването на разредени фекални проби на новородени от техните майки води до появата на чревни микробиоми, които наподобяват тези на деца, родени вагинално. Подобни наблюдения трябва да стимулират изследователите да идентифицират специфичните микроби, прехвърлени по време на раждането, смятат учените.

 

По публикацията работи Бойко Бонев

 

Вижте още резултатите от ново проучване на д-р Йован Даскалов, дм –акушер-гинеколог от Първа АГ болница „Света София” за повишаване на фертилитета.

 

Коментари