Публикация

Да се подготвим за поледиците

Независимо, че доста закъсня, зимата все пак дойде, а с нея и най-сериозната опасност – поледиците.


Докато общината се отърсва от поредната снежна изненада, травматолозите се задъхват от несекващия поток пациенти, станали жертва на хлъзгавите улици. Ако не искате да попаднете в спешната помощ, спазвайте няколко правила, които може да ви предпазят от падане или от тежки травми.

Според статистиката мнозинството от пострадалите от поледиците са жени. Преди всичко тези представителки на нежния пол, които не могат да се откажат от високите токчета. Причината е в малката площ на контакт с повърхността на земята и изместения център на тежестта на тялото. Върху хлъзгавата улица тези фактори могат да се окажат съществена предпоставка за падане и травми. Затова най-добре е дамите да приберат високите, а и средни, токчета в гардероба и да стъпят здраво на земята с плоски подметки, най-добре с грайфери. Препоръчват се материали, които не замръзват в студовете и гарантират дорбо сцепление с леда.

Не бързайте. Забравете за тичането, особено по тротоара близо до уличното платно. Не само вие, но и автомобилите може да се подхлъзнат. Рязкото спиране по заледен път е почти невъзможно.

Ходете с малки крачки с леко сгънати колене. Стъпвайте с цяло стъпало без да повдигате високо краката. Опитвайте се да усещате всяка вдлъбнатина и издутина на пътя. Не се заглеждайте встрани. Не говорете по мобилния телефон, докато ходите. Вниманието ви трябва изцяло да е концентрирано в пътя.

Не дръжте ръцете си в джобовете, а балансирайте с тях и пазете равновесие. Многото торби само ще усложнят ситуацията. Не се опитвайте при падане да спасите скъпото палто или чанта. Сами ще се убедите, че здравето е най-важно.
Шапката може да смекчи удара, ако паднете на тила си.

Особено опасни са стълбите в подлезите. Дръжте се за перилата и не се притеснявайте, че ще изглеждате смешно. С гипс на крака няма да бъдете по-привлекателни.
Падането също си има своите правила.

Ако усетите, че ще паднете и нищо не може да ви спре, тогава се опитайте просто да приклекнете. Това е най-сигурният начин да останет на крака.

Специалистите са категорични, че най-сложните и чести счупвания в поледиците са на китката. По инерция хората падат на дланите си. При това с изпънати ръце, като концентрират енергията си върху много малка точка. Така китката лесно се чупи, като не е изключено след зарастването ръката да престане нормално да се сгъва. Затова падайте настрани. Видите ли, че ситуацията е неконтролируема, свийте ръцете в лактите и се опитайте да посрещнете земята с максимално голяма площ от тялото си. Ако можете, хванете главата си с ръце. Това ще ви спести много неприятности при падане назад.

Друго много опасно счупване е на шийката на бедрената става. Травмата се среща най-често при възрастни хора, страдащи от остеопороза. Специалистите препоръчват на хората в рисковата група да правят вкъщи тренировки за безопасно падане.

Когато сте станали жертва на поледицата и сте ударили лакътя или коляното си, вкъщи сложете върху пострадалото място нещо студено. Може замразено месо или охладена кърпа. Важно е процедурата да продължи не повече от 15-20 секунди. Ако сте ударили тила си, по-добре се откажете от охлаждането. При травма на главата не се колебайте, а се отправяйте към лекаря.

Вероятността от сътресение на мозъка не е за пренебрегване. Какви са признаците: загуба на съзнание, слабост, световъртеж, главоболие, различна големина на зениците, непоносимост към светлина, повдигане, гърчове, загуба на координация, амнезия. При наличието на тези симптоми веднага извикайте бърза помощ. Докато чакате лекаря, обърнете пострадалия настрана, сложете нещо хладно на главата му, отпуснете дрехите, които му пречат да диша.

Ако все пак сте счупили някоя кост, съобразете се с тези съвети:

· Яжте сушена риба с костите. Въобще всякакви морски продукти ще окажат благотворно влияние.
· Необходимостта от калций осигурете от извара или всякакви други меки видове сирена.
· Наблегнете на силни бульони, пача и въобще на продукти, които съдържат желиращи вещества. Те запазват гъвкавостта на костите.
· На бързото заздравяване на костите помага авокадото, както и сусамовото и тиквено семе.
· Не забравяйте за витамините и минералите.
· Докато травмата ви зарастне, откажете се от доматите. Натрупването на киселина в костите в този момент не се препоръчва. Ограничете и червеното месо.

Коментари