Публикация

ВМА ще си сътрудничи с Азербайджан във военната медицина

ВМА ще си сътрудничи с Азербайджан във военната медицина

Военномедицинска академия (ВМА) ще си сътрудничи с Азербайджан в областта на военната медицина. Това стана ясно по време на среща между ръководството на Академията и представители на Военномедицинския факултет към Държавния медицински университет в Баку.


Началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS запозна делегацията с проекта за обучение на военни лекари в България, като подчерта, че само след няколко месеца ще се дипломира и първият випуск.

Двете страни споделиха своя опит в подготовката на медицински офицери

като гостите подчертаха, че ще заимстват добрите практики и ще ги приложат и в обучението и на техните кадри. Постигнато бе принципно споразумение за съвместни научни дейности, което предстои да бъде официализирано и чрез меморандум.


Освен на теория, делегацията от Азербайджан имаше възможност да посети някои от най-големите клиники на ВМА, водещи не само в България, но и в Европа. Наблюдаваха и демонстрации във Военномедицинския симулационен център, където курсисти-бойни санитари и курсанти-военни лекари разиграха ситуация по спасяването на пострадали на бойното поле.

Коментари