Публикация

Предложените промени в ЗОП ще бъдат оттеглени

Предложените промени в ЗОП ще бъдат оттеглени

Предложената промяна в Закона за обществените поръчки, според която НЗОК ще трябва да сключва договор съгласно ЗОП с всички лечебни заведения, със специалистите от ПИМП, СИМП и МДД, с денталните лекари, както и за медицински изделия и лекарства, ще бъде оттеглена.

Това беше договорено в края на миналата седмица

на среща с министър Асен Василев. На нея присъстваха д-р Иван Маджаров - председател на БЛС, д-р Николай Шарков - председател на БЗС, Деян Денев - директор на ARParM, д-р Евгени Тасовски - директор БГФармА, доц. Цветелина Спиридонова - зам.-председател на ББА, д-р Бойко Миразчийски - зам.-председател на НСОМБАЛ, както и вр.и.д управител на НЗОК д-р Йорданка Пенкова, представители на Агенцията по обществени поръчки и Министерството на финансите.


По време на разговора бяха изложени мотивите от страна на Агенцията по обществени поръчки за предложената промяна. От своя страна БЛС и останалите заинтересовани страни изложиха аргументите си защо подобна промяна е неприложима в здравния сектор и до какви проблеми би довела подобна стъпка.


След проведените разговори отсрещната страна заяви, че предложението за промени в ЗОП, което касае здравеопазването, ще бъде оттеглено.

Коментари

Добре, че се отказаха от тази дивотия. Кога най сетне ще си напънат главите да дадат някакво адекватно остойностяване на всички дейности? И в края на краищата като не могат, да дадат възможност за доплащане - регламентирано.