Публикация

Липсва животоспасяващо лекарство за пациенти с рядко заболяване

Липсва животоспасяващо лекарство за пациенти с рядко заболяване

Около 1500 души са хората в България, които страдат от рядкото заболяване Миастения гравис и се нуждаят от лекарство, за да оцелеят. Те обаче алармират, че животоподдържащите медикаменти липсват в аптечната мрежа.

 

„Ние не може да живеем без тези лекарства. Не можем да водим живота, който и без това не е толкова пълноценен. Министерството на здравеопазването ни обрича на смърт. Нямаме друго лечение”, посочи Нели Върбанова пред Нова телевизия.

 

Тя, както и останалите с рядкото заболяване, се страхуват, ако останат месец без лекарствата, които приемат ежедневно, защото може да загубят живота си.

 

„С тези лекарства в момента съм на крака.

Заболяването е подобно на множествена склероза

- отслабване в мускулите, говора, челюстта, преглъщането, двойно виждане. Хората са обречени на смърт без тези лекарства”, допълни тя. 

 

От организацията на болните от заболяването са отправили и запитване към министерството.

 

„Към този момент отговорът е, че фирмата, която внася лекарствата, просто е спряла, без да ги предупреди. Докато в другите европейски държави медикамента го има. Само за България е спряно”, поясни Върбанова.

Позицията на Здравното министерство:

„В Министерство на здравеопазването на 26.05.2023 г. е постъпило уведомително писмо от „Тева Фарма” ЕАД, с което компанията информира МЗ, че притежателят на разрешението за употреба (ПРУ) Teva B.V., Нидерландия, временно и непредвидено преустановява продажбите на територията на България на лекарствения продукт Kalymin 60 mg tablets с международно непатентно наименование Pyridostigmine, поради изчерпване на наличните количества и невъзможност за ново производство в кратки срокове.

 

В допълнение, на предходното писмо, днес – 28.06.2023 г. в МЗ е постъпило ново уведомление. Съгласно предоставената в него информация, очакваната дата за следваща доставка на лекарствения продукт Kalymin 60N Tablet 60 mg x 100 е 31.07.2023 г. Следващите доставки са планирани за м. август и м. октомври 2023 г.”, уточняват от МЗ.

 

Източник: Нова телевизия

Коментари