Публикация

Денят на отворените врати в „ЛИНА“ демонстрира високите технологии в лабораторната медицина

Денят на отворените врати в „ЛИНА“ демонстрира високите технологии в лабораторната медицина

Във вълнуващо пътешествие в света на лабораторната медицина се превърна Денят на отворените врати в централата на „ЛИНА“. Инициативата се проведе в сряда по случай една година от откриването на новата база в Central park Бургас. В нея се включиха десетки пациенти, ученици и студенти. По завладяващ начин те бяха запознати с пътя на пробата от:  д-р Пламена Хараланова, доц. д-р Сашка Михайлова, д.м, д-р Татяна Николова и д-р Иван Макавеев.

 

Д-р Хараланова демонстрира работния процес в най-модерна клинична лаборатория в страната, управлявана от изкуствен интелект. А присъстващите с просто око видяха как изглеждат различните групи клетки в най-често назначаваното изследване – пълна кръвна картина. Това стана с помощта на изображенията от автоматизираната хематологична система Sysmex XN-9100, която е единствена в България.

 

Модерната апаратура предизвика голям интерес сред учениците от класове 10 „Е“ и 11 „Е“ с профил „Природни науки“ от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ – Бургас. Те гостуваха заедно със своя класен ръководител г-жа Елена Станчева. Любознателните млади хора изключително много зарадваха екипа на лабораторията.

 

Сред посетителите бяха и студенти от специалностите „Медицина“ и „Биотехнологии“ от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и техни преподаватели. За тях най-интересно бе посещението в най-голямата микробиологична лаборатория в тази част на страната. Доц. Михайлова запозна студентите с различните видове проби, с начина на извършване на изследванията и с модерните апарати. Един от тях е Autof MS1000, с който може да се идентифицират 17000 щама микроорганизми за броени минути.

 

Специалистът по паразитология д-р Иван Макавеев грабна вниманието на гостите, като демонстрира как изглеждат и как се откриват паразитите, които почти всеки е имал като дете – глисти и острици. Младежите получиха и ценна информация за какво трябва да внимават, когато се връщат от екзотични дестинации и как се диагностицира малария.

 

Във вирусологичната лаборатория посетителите бяха посрещнати от д-р Татяна Николова, която презентира потенциала на генетичната лаборатория. В нея се извършват редица ДНК анализи – от  COVID-19 и хепатит до такива за женско и мъжко здраве. Много от учениците споделиха, че мечтаят да кандидатстват медицина, затова д-р Николова ги посъветва да обърнат специално внимание на вирусологията, която дава голямо поле на развитие.

 

Сред посетителите имаше и семейства.

 

„Дъщерите ми учат в Професионалната гимназия по химични технологии „Акад. Н. Д. Зелинский“, специалност „Технология на фармацевтични и парфюмерийно-козметични продукти“. Тъй като в момента обмислят каква специалност да кандидатстват, решихме да се потопим в атмосферата на една модерна лаборатория и да видим работния процес в нея“, сподели Милен Иванов. Той бе с двете си дъщери Магдалена и Ивета, които бяха впечатлени.

 

„Радваме се, че интелигентни млади хора решиха да ни посетят, за да намерят вдъхновение за бъдещата си реализация. Нашите врати са винаги отворени за тях. Радваме се и за това, че днес се срещнахме и с много от нашите пациенти, които имаха възможност да разгледат лабораторията отвътре“, споделиха от „ЛИНА“.

 

По време на Деня на отворените врати можеха да бъдат разгледани и лабораториите по: имунология, трансфузионна хематология и клинична патология.

 

За всички посетители имаше изненади.  

Коментари