Публикация

Шампанското – да отбележим празника подобаващо

Шест грешки, които могат да развалят благородната напитка.


Нито едно новогодишно празненство не минава без бутилка шампанско. Но много хора не знаят как да се отнасят към благородната напитка и развалят неповторимия й чар.

Какви са основните грешки, които се допускат?

Да гръмнеш тапата
Шампанското трябва да се отваря не с пушечен изстрел, а с тих шепот. Причината не е да съхраним нервите или очите на празнуващите, а когато шампанското се отваря прекалено бързо, мехурчетата започват стремително да напускат напитката, което вреди на качеството й. Колкото по-силен е гърмът, толкова по-лошо е шампанското. Доброто питие трябва да се държи тихо и деликатно. Играта на мехурчетата в качественото питие може да продължи до 24 часа. Размерът на мехурчетата също има значение – колкото са по-малки, толкова по-добре. Прекалено големите мехурчета намекват, че шампанското е газирано по изкуствен начин, а не е получено вследствие на естествена ферментация.

Да се налива в чашите веднага
Не бързайте! Шампанското трябва да напусне бутилката две-три минути след като е отворено. Това ще помогне по-добре да се оцени вкусът. Наливайте шампанското бавно, леко накланяйки бутилката. Ако течността се стича по стената на чашата, пяната ще бъде по-малко. Има още един начин да се справите с излишната пяна – пуснете в чашата няколко кубчета лед, разбъркайте ги, извадете ги и тогава наливайте шампанското.

Да се налива в първата попаднала чаша
Изборът на чаша е тънка работа. Сухото шампанско се налива във високи издължени чаши с романтичното име „флют” (флейта). Сладкото шампанско изисква широки чаши. Смята се, че правилната чаша доставя напитката директно до нужните вкусови рецептори и така най-добре ще се усети вкусът му. Как да се държи чашата, също е цяла наука. Професионалните дегустатори я държат за поставката. Тези, които са захванали по-отрано празника, могат да изберат по-надежден вариант – за стойката. Но хващането на самата чаша е недопустимо! Шампанското не е коняк и няма нужда да се сгрява в дланите ни.

Да се постави бутилката на балкона
Всъщност тук се крие не една, а цели две грешки. Първата е в думата „постави”. На шампанското му е забранено да стои. Това е прекалено благородна напитка, затова бутилката трябва да лежи. Необходимо е течността да се опира до тапата, иначе ще престане да „играе”. Изискването се отнася само за шампанско с коркова тапа. А що се отнася до балкона, това съвсем не е най-подходящото място за съхраняване на шампанското. Напитката не бива да се пие нито топла, нито ледено студена. Оптималната температура е 7-9 градуса. Експертите твърдят, че най-добрият начин да се достигне идеалната температура е, като бутилката се постави във ведро, в което са смесени вода и лед.

Да замезвате с шоколад
Шоколадът разваля вкуса на шампанското. Най-добрата компания за тази напитка са сирената, маслините, морските продукти, бялото месо, дивечът, плодовите десерти и, естествено, ананасите.

Да си начервите устните, преди да отпиете
Опитните сомелиери са убедени, че шампанското е много нежна напитка и даже такава дреболия като частички от червило може да развалят изтънчения й вкус. Разбира се, малко хора ще усетят разликата, но по-добре е да се придържаме към правилата на добрия тон. Да не говорим, че отпечатъците от червило по чашата не изглеждат особено естетично.

Между другото...
Неголяма доза шампанско не само вдига настроението, но и носи полза за организма. Танините, които се съдържат в игривата напитка, снижават нивото на лошия холестерол, укрепват имунитета, а магнезият отнема умората и ободрява. Родителите на шампанското – французите, и до момента смятат, че напитката е прекрасно средство срещу простуда и стомашно разстройство.

Коментари