Публикация

Ново лечение на метахроматична левкодистрофия (MLD) във фокуса на симпозиума на Европейското педиатрично неврологично дружество в Прага

Ново лечение на метахроматична левкодистрофия (MLD) във фокуса на симпозиума на Европейското педиатрично неврологично дружество в Прага

Първата одобрена генна терапия показва обещаващи резултати при ранна интервенция на MLD

 

 

Новаторско лечение на метахроматична левкодистрофия (MLD) бе обсъдено на симпозиум на Европейското педиатрично неврологично дружество (EPNS) на  22.06.23 в Прага.

Метахроматична Левкодистрофия MLD е рядко и смъртоносно генетично метаболитно заболяване,

при което ген, наречен ARSA, мутира и причинява натрупване на сулфатиди в мозъка и други части на тялото, като черния дроб, жлъчния мехур, бъбреците и далака. Най-засегната е нервната система, с течение на времето се появяват тежки неврологични проблеми като изоставане в развитието, загуба на двигателни и когнитивни умения, тежка мускулна скованост и припадъци. Пациентите с MLD бавно губят способността си да се движат, говорят, преглъщат, ядат и виждат. В ранната си детска форма половината от пациентите умират в рамките на пет години от появата на симптомите. Диагнозата се поставя с кръвен тест, тест на урина, последвани от генетичен тест.

От 2020 г. в ЕС има одобрено лечение, което може да забави заболяването, ако се приложи рано

Д-р Франческа Фумагали, изследовател от San Raffaele Hospital описа особеностите на лечението, което се предоставя в техния квалифициран център за лечение в Милано. Тя докладва и резултати от 11 годишно проследяване на лекувани деца с MLD. Генната терапия Libmeldy може да спре болестта напълно, ако децата я получат, преди да се развият двигателни или когнитивни проблеми. Децата са показани за лечението, ако могат да ходят сами и имат коефициент на интелигентност най-малко 85. Терапевтичният прозорец е много кратък. Когато пациентът навлезе в бързо прогресиращата фаза, увреждането е необратимо за седмици или месеци. Затова критичният фактор е ранното откриване и навременното администриране на тези деца. Най-добрият начин за ранно откриване на MLD за сега е скрининг на новородените, за които може да се предполага наличие на мутиралия ген, например при наличие на вече болни братя и сестри.

 

Поради рядкостта на MLD само няколко центъра в Европа са специализирани в лечението му. Благодарение на споразумението на ЕС за трансгранично здравно обслужване (регламент S2) пациентите и в България могат да получат лечение извън родната си страна.

 

Д-р Мириам Колникова, експерт по детска неврология от Словакия, сподели първия успешен случай (шестмесечно момче от Словакия, лекувано в Милано, Италия) на използване на трансгранични здравни грижи за лечение на MLD в Централна и Източна Европа.

Трансграничните грижи позволяват на пациентите да се лекуват в специализирани центрове в чужбина,

докато разходите за лечението се възстановяват от техните здравни застрахователи.

 

Libmeldy (автоложна, обогатена с CD34+ клетки популация, която съдържа хемопоетични стволови и прогениторни клетки, трансдуцирани ex vivo чрез лентивирусен вектор, кодиращ гена на човешка арилсулфатаза А)

се използва за лечение на деца с метахроматична левкодистрофия.  Използва се при деца с LMD, при които има мутация на гена ARSA. Прилага се при деца с късна детска или ранна ювенилна форма на заболяването, които все още не са развили признаци или симптоми; при деца с ранна ювенилна форма на MLD, които имат начални симптоми, но продължават да имат способност да ходят самостоятелно и при които все още не се е развило влошаване на умственото състояние.

 

 

Коментари