Публикация

Предложение: Да отпаднат задължителната изолация и карантината при COVID-19

Предложение: Да отпаднат задължителната изолация и карантината при COVID-19

Да отпадне задължителната изолация, както и карантината при случаи на коронавирус – това предвиждат промени в Закона за здравето, предложени от Министерството на здравеопазването.


В мотивите към проекта, публикуван за обществено обсъждане, се посочва, че

вече има по-малко заболели и починали от COVID-19 в по-голямата част от света

както и сред държавите от Европейския съюз/Европейското икономическо пространство и в България.


В края на май новите случаи на седмична база у нас са спаднали до 536, при 827 в периода 03.05 – 09.05.2023 г. Намалява и броят на починалите.


От министерството отчитат и тенденция към

намаляване на броя на приетите за болнично лечение пациенти с коронавирусна инфекция в страната

Хоспитализираните към момента с COVID-19 в страната са 245, 33-ма от тях са настанени в структури за интензивни грижи и лечение.


На 5 май 2023 г. Световната здравна организация обяви, че COVID-19 вече не представлява глобална извънредна ситуация за здравето.


„Заболяването продължава да представлява пандемия поради неговото разпространение по целия свят, но не изисква прилагането на спешни противоепидемични мерки за овладяване на епидемични вълни и подеми в заболяемостта поради масово засягане на населението и групи от него в риск, водещи до висока натовареност на лечебните заведения и леталитет.


В страната е въведен надзор на COVID-19. Ежедневно се докладват заболелите, хоспитализираните и починалите от инфекцията, което позволява извършването на анализи и вземането на мотивирани решения за прилагане на противоепидемични мерки при пандемичен подем с цел опазване живота на лицата в риск“, посочват от МЗ.


От началото на пандемията от коронавирус до момента в света са разработени, произведени и поставени над 13 354 202 412 дози ваксини. В страната са приложени 4 612 830 дози, като обхванати с първична имунизация са над 2 млн. души, а с допълнителна бустерна доза – 945 638 души. Преболедувалите от COVID-19 в България са 1 307 520.


„Натрупаното имунно население и циркулиращите варианти на интерес спомагат заболяването към момента да преминава в сравнително лека форма и болните да не представляват съществен рисков фактор за здравето на обществото“, изтъкват още от здравното министерство.

Период на обществената консултация: 04.07.2023 г. – 02.08.2023 г.

Адрес за изпращане на становища и предложения: dzk@mh.government.bg


Подробности четете в прикачените файлове.

Прикачени файлове

proekt_na_zakon_za_izmenenie_na_zakona_za_zdraveto.pdf
doklad_na_ministra_na_zdraveopazvaneto.pdf
motivi (1).pdf
chastichna_predvaritelna_otsenka_na_vzdeistvieto.pdf

Коментари