Публикация

Д-р Момчева: Прекалено много се профилирахме и започваме да губим нишката

Д-р Момчева: Прекалено много се профилирахме и започваме да губим нишката

Специалисът д-р Анета Момчева, която спечели приза Ендокринолог - Лидер на мнение за първата половина на 2023 г., сподели мнението си за полезността от виртуалните формати в CredoWeb и за важните теми, които трябва да се обсъдят от медицинското съсловие.

  • Какво Ви стимулира да участвате активно в дискусии в платформата и да изразявате мнението си?

За мен CredoWeb е много полезна платформа и от сърце благодаря на всички, които се включват в нея. Тя ни дава възможност  с лекота да достигаме до най-новата и интересна информация както в своята, така и в допирните до нея области. Но по- важното е, че тя ни дава шанса да обсъждаме, да общуваме помежду си, да се почувстваме едно цяло, въпреки различията във вижданията по решаване на проблемите. Всяка позиция е ценна, защото осветява проблема от нов ъгъл, разкрива нова възможност.

  • Има ли тема, която е важна и трябва да се разисква от ендокринолозите в страната?

Последните 30 години съвременната наука ни даде много нови средства и начини на лечение.  Но както казват: „Едно е да знаеш, друго е да можеш, а  трето и четвърто е да го направиш.“ Е, мен ме вълнуват въпросите как да приложим знанията си, да ги приложим въпреки ограниченията на системата- административни, финансови и др. и при това да оцелеем- и физически, и психически, и финансово.

Вълнуват ме проблемите, възникващи в живата практика при работа по правилата на НЗОК.

И вместо рубриката : „Защо, господин министър?“ да въведем рубриката „Как, господин доктор?“ Как да се справим, когато непрекъснато възникват различни проблеми? Истинското знание е безплодно, ако не се приложи и то правилно.

Специално за СИМП мога да кажа, че прекалено много се профилирахме и започваме да губим нишката.

Както се казва: „Тясната специализация е широка идиотизация в тесния смисъл на думата“.  Често забравяме, увлечени в натоварения график, че човешкият организъм е едно единно цяло и не може да бъде разглеждано и лекувано като прост сбор от системи. Поради все още липсваща единна информационна система всеки специалист уточнява лечението на конкретен проблем, често без да има точна представа за цялостното лечение, особено след отпадането на рецептурните книжки.

Всички знаем, че странични ефекти на един препарат могат да имитират клиника на заболяване.

Примерно, метформиновите препарат често водят до стомашно-чревни оплаквания, които се приемат от гастроентеролози за заболяване, само поради това, че не знаят за прилагането им. Така се назначава излишно и неадекватно лечение. И ОПЛ изписват на човек по 15- 20 таблетки дневно, без да се оцени дали той изобщо е способен да понесе това и да спази всичките ни указания. Този проблем може лесно да се реши, ако пациентът представя амбулаторен лист от изпращащия лекар с описание на проблема, назначени изследвания и терапията, за да преценим как да продължим. Лесно е, но защо не го правим?!

 

Защо д-р Анета Момчева спечели приза Ендокринолог - Лидер на мнение за първата половина на 2023 г. прочетете >>>ТУК>>>

Коментари