Публикация

Небрежната външност отблъсква и парите

Красивата външност помага не само в личния живот, а и в изграждането на кариера. Докато преди години привлекателните мъже не ги смятаха за гении, а хубавите жени само за безполезна украса на интериора, то днес тенденциите се променят точно в обратна посока.


Доказано е, че добре изглеждащите служители заработват средно с 10% повече от колегите си със стандартна външност.

Американски психолози и социолози пък са достигнали до извода, че размерът на заплатата зависи от талията. Специалистите провели изследване, в което участвали повече от 10 хиляди служители на крупни корпорации, започвайки от „Макдоналдс” и стигайки до гигантите в компютърните технологии. Оказало се, че надницата на стройните американки е средно с 15,5$ по-висока.

Подобно проучване са направили и експерти от университетите в Тексас и Мичиган, като разгледали личните дела на свои бивши студенти и оценили външността им по петобалната система. След това се свързали с тях и установили настоящите им доходи.

Получили се следните резултати – пет години след дипломирането си доходите на тези, които били оценени като красиви, били с 10% по-високи от тези на колегите им.

Притежателите на стандартна външност получавали с 9% по-високи заплати от определено некрасивите служители. Като изследователите не пропуснали да отбележат, че външният вид не зависи само от природата, а и от желанието на хората да изглеждат добре.

Върху нивото на заплатата влияе преди всичко състоянието на зъбите (знаменитата американска усмивка), на кожата и естествено – теглото.

Здравословният начин на живот от известно време е приоритет в САЩ, затова хората, които изглеждат добре и държат на формата си, получават в пъти повече от колегите си с наднормено тегло. Стройните служители много по-лесно и по-бързо израстват и в кариерата. Красивата външност се приема като залог за успех, а развалените зъби и затлъстяването говорят за мързел, което е несъвместимо с успеха.
Изследване, проведено от колежа в Лафайет и университета в Ню Йорк, показало, че жените, страдащи от затлъстяване, получават от 17 до 25% по-ниски заплати от равните им по възраст и квалификация колежки.

Закръглената жена е за предпочитане даже пред висока заплата. Това пък твърдят група австрийски учени начело с германския психолог Брюс Хидей. Четвърт век те наблюдавали 60 хил. германци и установили, че усещането за блаженство може да се регулира с помощта на втората половинка.

Човек е щастлив, когато партньорът му е леко закръглен и весел. Не е чудно, че немците и австрийците, за разлика от другите европейци, най-малко се пристрастиха към кльощавия идеал за привлекателност. А мнозинството жени там не работят и се занимават с домакинство.

Изследването показало, че хората с нормално и леко завишено тегло са по-доволни от живота в сравнение със слабите. Жизнерадостните и закръглени жени радват мъжа, връщащ се от работа, докато слабите дами са по-устремени към правенето на кариера, отколкото към създаване на домашен уют.

От своя страна изследователи от Харвард установили, че жените, които на първо място в живота си слагат кариерата, два пъти по-често страдат от сърдечни пристъпи. Учените провели допитване между 17 хил. жени мениджъри на възраст между 50 и 60 години, като проследили изкачването им по служебната стълбица и сравнявали отделните етапи от кариерата им със здравословното им състояние.

Оказало се, че 88% от успешните дами страдали два пъти по-често от сърдечни проблеми в сравнение с жените, които не са напреднали толкова в работата си. При това 43% от участничките в експеримента прекарали сърдечни операции.

Eксперти от Австралийския  национален университет смятат, че за да се поддържа нормална дейност на мозъка, не е необходимо само да имаш работа. Трябва тя да ти доставя и удоволствие. Изследването на австралийците доказва, че за доброто самочувствие трябва не само да имаш каква да е работа, а такава, която да ти дава възможност за самореализация и е достойно заплатена. Съветът е не да се примиряваме с безработицата, а сериозно да подхождаме към избора на длъжност и да не се захващаме с първото попаднало ни предложение. 

Коментари