Публикация

Д-р Дамянов: Лекарят трябва да провокира пациента да преодолее инертността

Д-р Дамянов: Лекарят трябва да провокира пациента да преодолее инертността

Д-р Димитри Дамянов е общопрактикуващ лекар с дългогодишна практика в Стара Загора. По повод награждаването му с приза ОПЛ- Лидер на мнение в CredoWeb за първата половина на 2023г, той сподели мнението си относно виртуалните събития в платформата и важните теми за съсловието.

  • Какво Ви стимулира да изразявате мнението си в платформата?

Je suis rebelle / I'm rebellious и половината от живота ми премина в борба за демокрацията и борба срещу демокрацията или с други думи: "Seeking justice in an unjust world". Винаги съм изразявал мнението си както по въпроси за здравеопазването, така и по теми, засягащи обществено-политическия живот не само в страната, но и по света. Често това не се харесва на различни категории хора и институции, но

пътят на цивилизацията е постоянната борба с несправедливостта и дисхармонията в обществата.

Медицината не прави изключение, но тук мненията са съчувствие, състрадание за преодоляване на болката. Разбира го само този, който го е изпитал на гърба си. Вероятно тук различните иновации, предложени и обсъждани, биха спомогнали за това.

  • Коя дискусия/лектор ви е впечатлил/а най-много и защо?

Трудно би могло да се каже кое и кой доминира над останалите. Здравословният начин на живот включва поне 4-5 големи специалности и още толкова подспециалности и по-малки такива. Дали някой някого е впечатлил би могло да се разбере под дадено представяне от коментарите. Но, както подчертах, някои теми засягат чувствителни въпроси и самите автори разбират до каква степен са привлекли вниманието на аудиторията.

  • Има ли тема, която е важна и трябва да се разисква от общопрактикуващите лекари в страната?

Темите, засягащи дейността на ОПЛ са много. Някои от тях многократно са повдигани в различни дискусии. Аз също съм участвал. Тук е уместно да се попита - след като се предъвкват едни и същи неща, защо няма мнение от институциите по поставени много, много наболели въпроси? Без да влизам в детайли, ще кажа, че има много организационно-административни проблеми за разрешаване. Те пречат на дейността ни като ОПЛ, а това нарушава и нашето намерение, а именно да работим в полза на обществото и хората.

Отделно медиите налагат един негативен образ на лекаря, като го асоциират с нещо, което самите медии не разбират.

Лично аз бих влязъл в публичен дебат с тях, като ще защитя и изложа цялата дисхармония в обществото, което поражда несправедливи упреци. Дори се стига до парадокси - съдии да се хвалят, че колкото лекари са осъдили, горната инстанция е потвърдила решението им. Как в една такава враждебна обстановка се иска ОПЛ да е адекватен, стриктен, внимателен, любезен? За съжаление лекарското съсловие е разединено и не би могло да се очаква, нашата дейност да върви.

  • С какво CredoWeb е полезен на Вас и практиката Ви?

Личното ми мнение е, че Credo web е приятен сайт, който открих случайно преди време. Има теми, които добре напипват наболели точки в областта на здравеопазването, както и такива в обществото. Направен е по подобие на европейски платформи и забелязах, че има тенденция към усъвършенстване. Често има анотации, които са провокативни, за изказвания на становища, както по отношение на здравеопазването, така и по въпроси вълнуващи обществото като цяло.

  • Какво още бихте искали да има в платформата?

Без да искам да се повтарям, смятам, че е уместно да се говори повече за здравословния начин на живот, но не по баналния маниер, който е типичен за масовите медии и интернет пространството. Лекарят трябва да провокира пациента да преодолее инертността, да му създава препятствия, за да събуди борческия му дух. А такъв има у всеки човек, просто трябва да се намери пътят, по който да се постигне събуждането.

 

Защо д-р Дамянов спечели приза ОПЛ - Лидер на мнение за първата половина на 2023 г. прочетете >>>ТУК>>>

 

Коментари