Публикация

Лятото крие опасности – не ги подценявайте!

Лятото крие опасности – не ги подценявайте!

Слънце, море, планини... безгрижие. Това е представата на повечето от нас за горещите летни месеци. Често обаче положителните емоции отстъпват място заради някои опасности, които крие любимият на всички ни сезон.


Все повече усещаме лятото. Много често се чувстваме отпаднали, нямаме сила, а в същото време се усещаме изключително раздразнителни и напрегнати. Обостряне на кардиологичните и хронични състояния са най-честата причина хората да търсят помощ от спешните екипи на Военномедицинска академия (ВМА), отчита доцент д-р Недялко Григоров, ръководител на клиника „Вътрешни болести“.


Сред основните опасности на лятото той нарежда слънчев и топлинен удар, дехидратация, изгаряне, различни натравяния, ужилвания или ухапвания от насекоми. Рисковите групи, разбира се, са възрастните хора (над 60-годишна възраст) и децата, страдащите от сърдечносъдови заболявания, хората със затлъстяване.

Особено характерни за това време на годината са топлинните и слънчеви удари

Симптоматиката и в двата случая е сходна. Най-често се изразява в ускорен пулс и често затруднено дишане, зачервяване на кожата, замаяност, отпадналост, мускулни крампи, гадене. При по-тежките им форми са възможни загуба на съзнание, халюцинации и гърчове, пояснява специалистът.

 

Най-важното в такива случаи е човек да запази самообладание, да се скрие под най-близката сянка и да пие много вода – на малки глътки и със стайна температура. Разбира се, ако се появят необичайни симптоми или ако симптомите продължат, трябва да се потърси лекарска помощ.


Летните жеги и завишената физическа активност засилват потенето и водят до обезводняване, а то от своя страна – до отпадналост, замаяност и жажда и други. За да се избегнат тези състояния, нашите препоръки са винаги да носим със себе си бутилка с вода. Важно е да се избягват алкохолните и кофеинови напитки. Хубаво е да наблегнем на „сочните” храни, каквито са динята, краставицата, доматът, ягодите, прасковите, съветва доц. Григоров.


По отношение на

храненето в жегите

той препоръчва добра лична хигиена, старателно почистване на всички повърхности, които са в контакт с храна. Податливите на разваляне храни, като яйца, млечни продукти, сурови и сготвени меса, задължително трябва да се съхраняват в хладилник. Хората често бягат от високите градуси на пикник в планината. Добре е да се използват хладилни чанти, казва още специалистът.


Гадене, повръщане и диария са симптомите на хранителното отравяне. Ако попаднете в неговия „капан”, трябва да пиете повече вода, за да избегнете дехидратацията, и да приемате по-лека храна.

Със затопляне на времето ставаме „мишена” на различни насекоми

активизират се кърлежите. Ако приятната разходка сред природата завърши с ухапване от кърлеж, непременно потърсете лекарска помощ за изваждането. А през следващите седмици – стриктно следете за симптоми на лаймска болест, каквито е зачервяване на зоната около самото ухапване, казва доц. Григоров и допълва, че на пазара има достатъчно добри репеленти, които да ни спестят тези „главоболия”.


Помощ в Спешното отделение търсят и хора с изгаряния, след като са прекалили с престоя под жаркото слънце. Затова е важно да се използва слънцезащита с по-голям фактор – за градски условия се допуска 30+, но на плажа и в планината – поне 50+. Има медицинска козметика и с по-силен фактор. Не бива да забравяме, че кожата помни и последиците от прекомерното излагане на слънце могат да се проявят след години, категоричен е доц. Григоров.

Разхлаждането във водата също крие своите опасности

Често имаме пациенти с отит след плуване в замърсени водни басейни.

 

Препоръките накратко за безопасно лято:

  • Разхождайте се сутрин и вечер;
  • Избягвайте физически натоварвания в горещото време;
  • Хидратирайте се редовно;
  • Наблегнете на леките храни, намалете захарта. Съхранявайте правилно продуктите;
  • Избягвайте тютюнопушенето, алкохола и кофеина;
  • Проветрявайте често затворените помещения;
  • Носете леки свободни дрехи, със светли цветове от естествени материи;
  • Използвайте слънцезащита дори и при облачно време;
  • Шапката и очилата са задължителни за плажа;
  • Използвайте репеленти срещу насекоми.

Най-важното, когато човек има даден проблем, независимо от сезона и причината, е да потърси навременна специализирана помощ, категоричен е доцент д-р Недялко Григоров.

Коментари