Публикация

Дихателни техники за повече енергия

Правим го средно по 20 000 пъти на ден, но повечето от нас обръщат малко внимание на дишането.


Правилното дишане помага на храносмилането, освен това е доказано, че успокоява ума и намалява болката, твърдят британски специалисти. Лошото дишане може да предизвика раздразнение, паника или депресия.

Ето някои от най-добрите техники за дишане, които помагат при често срещани проблеми:

Болка

Дълбокото, контролирано коремно дишане активира парасимпатиковата нервна система, която намалява напрежението и болката.

Легнете по гръб, поставете едната си ръка на гърдите, а другата - на стомаха. Вдишайте бавно като бройте до пет, представяйки си как плажа топката се разширява в стомаха, а след това издишайте за същото време, представяйки си как топката спада.

Повтаряйте упражнението два пъти на ден по 2-3 минути.

Безпокойство
Ритмичното дишане е техника, която широко се използва за лечение на хипервентилация и безпокойство.

Легнете на леглото, поставете едната ръка на гърдите, а другата на корема, точно под гръдния кош. Дишайте през носа. Ръката на стомаха трябва да се издига повече от тази на гърдите си.

Правете от 12 до 20 вдишвания в минута с кратка пауза между всяко поемане и изпускане на въздух. Ако ви е трудно да се справите, консултирайте се с вашия личен лекар, за да се изключи сърдечно заболяване или високо кръвно налягане.

Астма
Йогийските дихателни упражнения помагат на асматиците.

Докато издишвате, напрегнете задната част на гърлото по същия начин, както ако се опитвате да запотите стъклата на очила. Направете същото и при вдишване.

Сега затворете устата и да започнете да дишате през носа, все още напрягайте задната част на гърлото. Дъхът трябва да издаде силен шум, движейки се през носа. Правете това в продължение на пет минути дневно.

Летаргия
Друг вид йогийско дишане помага при сънливост и отпуснатост. Мускулите и мозъкът се насищат с кислород, което изостря вниманието.

Дръжте едната ноздра затворена, вдишайте дълбоко за три секунди през другата ноздра. След това отворете първоначално блокираната ноздра и задръжте другата, а след това издишайте бързо за половин секунда, като че духате свещ, за да активирате диафрагмата.

Продължете да издишвате в продължение на три секунди, за да изпразните белите дробове. Вдишайте с ноздрата, през която току-що сте издишали. Повтаряйте по пет минути, два пъти на ден.

Коментари