Публикация

Храни за по-здрави очи

С годините зрението постепенно отслабва, най-вече заради промени в структурата на очите. Те създават риск за сериозни очни заболявания, като катаракта, глаукома и дегенерация на макулата.


Ефектът от тези промени може да бъде намален с консумирането на следващите няколко храни:

Зеле
Сготвеното зеле, спанакът, броколито и яйцата са богат източник на лутеин и зеаксантин – 2 мощни антиоксиданта, които предпазват от увреждания на ретината, появата на катаракта  и възрастовата дегенерация на макулата.
 
Портокали

Плодовете и зеленчуците, които са богати на витамин С, като портокалите, прасковите, ягодите, доматите и червените чушки, помагат за поддържането на кръвоносните съдове в очите в добро състояние и намаляват риска от катаракт.
 
Фъстъци
Фъстътъците са добър източник на витамин Е, който предпазва очите от вредното действие на свободните радикали. Витамин E спира и развитието на катаракта и възрастовата дегенерация на макулата. Бадемите, слънчогледовото семе и лешниците също са богати източници на витамин Е.

Червен фасул
Червеният фасул е добър източник на цинк - минерал, който е жизнено необходим за здравето на очите. Той участва в снабдяването на ретината с витамин А от черния дроб за производството на необходимия за очите меланин. Цинкът  помага и при кокоша слепота и предпазва от катаракт. Други източници на цинк са стридите, говеждото и пилешкото месо, морските дарове и тиквените семки.

Сьомга
Сьомгата съдържа 2 вида омега-3 мастни киселини -  docosahexaenoic acid (DHA) и eicosapentaenoic acid (EPA). И двете играят важна роля за предотвратяването или забавянето на очните болести. Липсата на омега-3 киселини допринася за синдрома на сухите очи. Други източници на омега-3 са рибата тон, сардините, орехите и лененото семе.

Зърнени продукти
Изследване показа, че храненето с продукти с нисък гликемичен индекс намалява риска от развитие на дегенерация на макулата с 8%. Гликемичният индекс може да се намали като преработените въглехидрати, като брашното, се заменят с пълнозърнести храни, които са богати на фибри. Яжте кафяв ориз, овесени ядки, пълнозърнести хляб и макаронени изделия.

Кайсии
При затруднено нощно виждане помагат кайсиите, които съдържат много бетакаротин. Този картеноид се преработва от организма във витамин А. Доказано е, че бетакаротинът помага при кокоша слепота и дори предпазва от развитие на катаракт. Морковите, сладкиге картофи, пъпешът и тиквата са други богати източници на бетакаротин.
 
Комбинирайте различни полезни храни

Установено е, че приемането на полезните за очите вещества в комбинация е най-ефективно за забавяне на процеса на дегенерация на макулата.. Не се съсредоточавайте само върху един вид храна. Яжте разнообразни плодове и зеленчуци, приемайте само полезни мазнини и въглехидрати с много фибри. Намалете приема на червени меса, захар и преработено брашно.

С годините зрението често отслабва поради промените в структурата на очите, но здравословния начин на живот може да помогне за свеждане до минимум на ефекта от тези възрастови промени и за избягване на сериозни очни заболявания. 

Коментари