Публикация

Какво е важно да знаем за работа в горещо време

Какво е важно да знаем за работа в горещо време

Практически съвети от експертите на ЛОТ-КОНСУЛТ, с които ще гарантирате собствената си безопасност и доброто здраве на всички служители


Топлинният стрес е сериозна заплаха за здравето и безопасността на работниците и затова, за да се гарантира оптимална защита, работодателите трябва да се консултират с експерти по здраве и безопасност. Службите по трудова медицина. могат да изготвят индивидуални предписания за премахването на риска от топлинен стрес. 


Когато въпреки предприетите мерки за контрол, остава остатъчен риск, е от съществено значение работодателите да потърсят съвети от експерти по трудова медицина, имащи опит в областта на топлинния стрес. Предишни заболявания, определени лекарства и медицински състояния могат да повишат податливостта на работника към заболяването, свързано с топлината. Тези фактори могат да повлияят на начина, по който служителят може да бъде лекуван. Чрез предприемането на навременни мерки, работниците могат да бъдат предупредени и наблюдавани, като се гарантира максимална защита за тях.


Ролята на службите по трудова медицина


Службите по трудова медицина играят решаваща роля в предотвратяването и управлението на риска от топлинен стрес. Те разполагат с експертен опит в областта на здравето и безопасността при работа и могат да предоставят необходимите консултации и ръководство за работодателите. Експертите в Службите по трудова медицина могат да изготвят индивидуални предписания, съобразени със специфичните условия на работното място, за да се гарантира безопасността на работниците при високи температури. Те също така могат да извършват медицински прегледи и да предоставят информация и обучение на работниците.


Информация и обучение за работниците


От съществено значение е работодателите да осигурят информация и обучение на работниците, които са изложени на риск от топлинен стрес. Това обучение трябва да се провежда от лица, обучени в областта на безопасността и здравето при работа. ЛОТ-КОНСУЛТ провежда ежемесечни практически обучения, които имат за цел да подготвят служителите в различни сфери на работа за рисковете и мерките за безопасност.


Служителите трябва да бъдат запознати с въздействието на топлината върху здравето и с мерките, които трябва да се предприемат за предотвратяване на риска. Информацията и инструкциите трябва да бъдат специфични за работното място и да бъдат предоставени преди започването на работа при високи температури. Работодателите трябва също да се уверят, че информацията е достъпна и разбираема за всички засегнати работници, включително и за тези, които са наети от подизпълнители или други предприятия.


За отделен служител програмата за обучение трябва да включва подходящи устни и/или писмени инструкции на достъпен език. Препоръчително е работодателите да разработят писмен план на програмата за обучение, който включва запис на всички учебни материали. Работодателят трябва да информира всички служители за местоположението на писмените материали за обучение и да направи тези материали лесно достъпни, без допълнителни разходи за служителите..


Информацията и обучението трябва да бъдат осигурени и за служителите, които са наети от подизпълнители или други предприятия, работещи на конкретното място. Добрата координация е ключова за защитата на всички.


Практически съвети за работа в горещо време 

 

  • Поддържайте добра хидратация: Пийте достатъчно вода през целия работен ден, дори когато не сте жадни. Избягвайте алкохола и кафето, които могат да доведат до дехидратация.
  • Носете подходяща работно облекло: Избягвайте тежка, тясна и синтетична дреха. Спрете се на лека, свободна и дишаща тъкан, която позволява на тялото да се охлажда.
  • Планирайте работата си разумно: Избягвайте интензивната физическа активност в най-горещите часове на деня. Разделете работата на периоди и се уверете, че имате достатъчно време за възстановяване и почивка.
  • Използвайте слънцезащитни средства: Нанесете слънцезащитен крем с висок фактор преди започване на работата и редовно го подновявайте през деня. Не забравяйте да защитите и други части от тялото, като носите шапка и слънчеви очила.

Консултирайте се с експерти по здраве и безопасност: Службите по трудова медицина могат да предоставят ценни насоки и препоръки за работа в горещи условия. Обърнете се към тях за съвет и информация.


Съобразявайки се със съветите за работа в горещо време и консултирайки се с експерти по здраве и безопасност, можете да гарантирате своята безопасност и добро самочувствие.


Ако сте работодател или служител, изложен на риск от топлинен стрес, може да се свържете с експертите на ЛОТ-КОНСУЛТ. Те могат да ви помогнат с изготвянето на индивидуални предписания, съобразени с вашата конкретна дейност, и да ви предоставят необходимата консултация и ръководство за намаляване на риска от топлинен стрес. Защитете здравето и безопасността на себе си и на своите работници, като се възползвате от опита на ЛОТ-КОНСУЛТ.

Коментари