Публикация

УМБАЛ „Софиямед“ разкри най-модерния високотехнологичен център за лъчелечение и радиохирургия

УМБАЛ „Софиямед“ разкри най-модерния високотехнологичен център за лъчелечение и радиохирургия

На територията на БАЗА 3 на УМБАЛ „Софиямед“ в ж.к. Люлин 7 бе официално разкрит най-високотехнологичният център за лъчелечение и радиохирургия в страната. Той разполага с апаратура от най-високо технологично равнище на световни топ производители на медицинска техника от най-висок клас, за приложение на съвременните методи за диагностика и проследяване на онкологични заболявания.


Събитието бе съпроводено от водосвет, отслужен от Белоградчишкия епископ Поликарп, в присъствието на мениджмънта на лечебното заведение, екипа на новия Център, болнични мениджъри, медици от столицата и страната, изтъкнати специалисти от болницата и нейни партньори.

В специализирания Център на „Софиямед“ функционират последно поколение медицински линейни ускорители

True beam™ STx с модул HyperArc™, Halcyon™ и система за брахитерапия с висока мощност на дозата Bravos™ HDR, на фирмата пионер в областта на онкологията повече от 60 г. VARIAN. Структурата разполага и със съвременни системи за проследяване на лечебния процес в реално време – IDENTIFY™, осигуряваща максимално прецизно изпълнение на лечението в реално време. Всички апарати са произведени в края на 2022 и началото на 2023 г. и осигуряват съществени предимства в лъчелечението на онкологичните и някои неонкологични заболявания. Центърът разполага и със специализиран компютърен томограф за планиране на лъчетерапевтични процедури и диагностика, и PET/CT скенер на световния гигант в производството на медицинска апаратура Siemens Healthineers.

 

Технологичният арсенал за борбата с рака в Центъра дава

възможности в лечебното заведение българските пациенти да се лекуват по възможно най-съвременния в момента начин

– чрез реализиране на прецизно по-високи дози в туморните образувания, но също така щадящи здравите тъкани и органи на пациентите.

 

„От около 30 години в света се наблюдава революция в здравните технологии, особено в областта на диагностиката и лечението на онкологичните заболявания. До преди около десетина години българските специалисти бяхме просто далечни наблюдатели на тези събития, в момента имаме възможност да лекуваме българските пациенти с възможно най-новата апаратура. Но все пак модерните машини не осъществяват модерно лечение сами по себе си. Необходима е и модерна система в клиниката или отделението, всички нейни членове - лекари, физици, лаборанти и сестри да работят в синхрон, за да се получи качествено изпълнение на лъчелечението - това е първото нещо, което си поставяме за цел при старта на нашата работа в Центъра“, коментира д-р Иван Георгиев, началник на Центъра по лъчелечение и радиохирургия и едноименното отделение в болничното заведение.


По време на събитието управителят на болница „Софиямед“ д-р Йордан Пелев съобщи, че това е една от най-големите инвестиции в специализиран център през последните години не само за гр. София, но и за цяла България:

„Инвестицията е огромна, но това е пътят, за да може вече над 11 г. да предлагаме на българските пациенти най-съвременните възможности за провеждането на тяхната диагностика и лечение, в съчетание с професионалната експертиза на едни от най-изтъкнатите специалисти в страната“.

Коментари